Βοηθά η ομοιοπαθητική στις αϋπνίες;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα οι διαταραχές του ύπνου εκτός από κούραση στην καθημερινότητά μας μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ψυχική υγεία μας και πρέπει να θεραπεύονται.

Από την επιστημονική ομάδα του ομοιοπαθητικού Κωνσταντίνου Τσιτινίδη.

 

–Τι μας συμβαίνει όταν έχουμε αϋπνίες; Τι ορίζεται ως αϋπνία;

Την αϋπνία δεν μπορούμε να την ορίσουμε χρονικά, αν και συνήθως λέγεται ότι πρέπει να κοιμόμαστε ένα 7ωρο, ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα με το πόσο επιβαρύνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, πόσο κουράζεται και τι ανάγκες έχει.  Η αϋπνία είναι η δυσκολία του πάσχοντος είτε να μπει στη φάση του ύπνου (αϋπνία επελεύσεως), είτε να διατηρήσει τον ύπνο του, δηλαδή να αφυπνίζεται (αϋπνία εγέρσεως) , είτε να κοιμάται κανονικά αλλά μετά να αισθάνεται πως δεν ξεκουράστηκε ικανοποιητικά. Εκτός της πρωτοπαθούς αϋπνίας που δεν συνυπάρχει με κάποια άλλη διαταραχή, την συναντούμε συχνά να συνοδεύει άλλα προβλήματα υγείας είτε ψυχικά (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κλπ), είτε σωματικά (αρθρίτιδες και γενικότερα επώδυνες καταστάσεις κλπ). Όπως είναι αναμενόμενο, εμφανίζεται σε χρήση ψυχοδραστικών ουσιών όπως ο καφές και οι αμφεταμίνες.

-Πώς θα με βοηθήσει η ομοιοπαθητική να αντιμετωπίσω την αϋπνία;

Από την πλευρά της ομοιοπαθητικής, η αντιμετώπιση των αϋπνιών, όπως πάντα γίνεται με ολιστικό τρόπο, δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει μόνο πως να σταματήσουμε την αϋπνία, αλλά πως να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία και η ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού στο σύνολο του. Έτσι, η λήψη του ιστορικού είναι λεπτομερής και αποσκοπεί, αφενός στην πλήρη εξακρίβωση και διευκρίνιση της υπαρχούσης παθολογίας στην δυναμική της αλλά και στην αιτιολογία της και αφετέρου στην σκιαγράφηση του ιδιοσυγκρασιακού υποστρώματος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η παθολογία αυτή. Αυτή η διερεύνηση είναι απαραίτητη προκειμένου να ανευρεθεί και να χορηγηθεί το “όμοιο” φάρμακο που θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει την παθολογία και να ξαναβρεί τον φυσικό ρυθμό λειτουργίας, δηλαδή να αποκαταστήσει την υγεία του.

-Πόσο αποτελεσματική είναι η ομοιοπαθητική για τις αϋπνίες; Σε ποιες άλλες ενοχλήσεις του ύπνου μπορεί να με βοηθήσει η ομοιοπαθητική;

Το ποσοστό θεραπείας του ύπνου είναι ιδιαίτερα υψηλό με την ομοιοπαθητική αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον και ικανοποιητικό είναι το γεγονός της εξάλειψης διαφόρων άλλων συμπτωμάτων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες, ανησυχία ποδιών, σφίξιμο ή τρίξιμο δοντιών και ανήσυχο ύπνο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θεραπεία της νυχτερινής ενούρησης καθώς και η εξαφάνιση των εφιαλτών που ίσως υπήρχαν, γεγονός που αποδεικνύει την βαθειά ευεργετική επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας, όχι μόνο στο σωματικό, αλλά και στο ψυχικό επίπεδο.

-Πότε θα δω αποτελέσματα;

Η επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπορεί να μην δείξει άμεσα τα αποτελέσματα της, αφού δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση του συμπτώματος αλλά στην ενίσχυση του οργανισμού ώστε μόνος του να μπορέσει να ξαναβρεί την υγιή λειτουργία του. Έτσι, καθώς ο οργανισμός ενδυναμώνεται, αρχίζει να “τακτοποιεί” εκκρεμότητες που έχει, αρχίζοντας πάντα από τις πιο σημαντικές ιεραρχικά γι’ αυτόν και προχωρώντας προς τις πιο “επιφανειακές”. Στην διαδικασία αυτή είναι ορισμένες φορές πιθανό να αργήσει κάπως το αποτέλεσμα να φανεί, αφού προηγείται η “τακτοποίηση” κάποιων αφανών ή λιγότερο εμφανών προβλημάτων. Σίγουρα όμως η επιμονή και η υπομονή του ασθενούς και του γιατρού θα ανταμειφθούν σε λίγο χρόνο με μια πλήρη και κυρίως με μια μόνιμη και ουσιαστική θεραπεία. 

Σχετικά άρθρα