Θετική ενέργεια.Μυηθείτε στον κόσμο του τάι τσι!

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα ευεργετικά οφέλη του τάι τσι. Αν και στη συνείδηση πολλών έχει περάσει ως πολεμική τέχνη, οι επιδράσεις του είναι θεραπετικές για πληθώρα ασθενειών και παθήσεων.

Τι είναι το τάι τσι;

«Τάι τσι τσουάν» στα κινέζικα σημαίνει «μεγάλη ύψιστη γροθιά».Στην ουσία δεν πρόκειται για μία κλασική πολεμική τέχνη, αλλά έχει τις ρίζες του στο κουνγκ-φου. Τα αποτελέσματά του είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά είναι και ένα μέσο αυτοάμυνας, καθώς η θέση του σώματος έχει καθορισμένη μαχητική λειτουργία. Είναι, δηλαδή, μια μορφή άσκησης για το σώμα και το πνεύμα.

Στόχος του τάι τσι είναι η θετική κυκλοφορία της ενέργειας του ανθρώπινου σώματος έτσι ώστε να αποκτήσει σταθερότητα και ισορροπία. Βασίζεται σε συνεχείς ρευστές κινήσεις οι οποίοι εκτελούνται με αργό ρυθμό και συνδυάζονται με βαθιές διαφραγματικές αναπνοές. Κάθε εκτέλεση κίνησης απαιτεί σταθερότητα και ισορροπία.

Τι προσφέρει το τάι τσι;

Το τάι τσι έχει θεραπευτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω του διαλογισμού.  Επηρεάζει ευεργετικά το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα , καθώς και στο μυοκινητικό. Όλοι όσοι έχουν πόνους στην πλάτη θα ανακουφιστούν μέσω του τάι τσι, το οποίο είναι θεραπευτικό ακόμη και για περιπτώσεις άγχους, στρες, υπέρτασης και πρόωρης εκσπερμάτισης.

Πώς μπορείτε να εξασκηθείτε:

Ένας νέος μαθητής του τάι τσι στην αρχή αντιγράφει τις κινήσεις που διδάσκεται από τον δάσκαλό του. Σημασία δεν έχει τόσο η πιστή αντιγραφή των κινήσεων όσο η εκμάθηση της σωστής εισπνοής και εκπνοής. Μετά την εκτέλεση των ασκήσεων, ο ασκούμενος κατακλύζεται από αίσθημα χαλάρωσης και από ψυχική ευφορία. Όλες οι κινήσεις του τάι τσι είναι κυκλικές, διότι οι κυκλικές δυναμώνουν το τσι (ζωτική ενέργεια).

Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων βασίζεται στη ρύθμιση της ροής της ενέργειας κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που προμηθεύουν με ενέργεια κάθε κύτταρο του σώματος. Όσο περισσότερο εξασκείται κάποιος τόσο βελτιώνει την αρμονία των κινήσεών του και αξιοποιεί περισσότερο την εσωτερική ενέργειά του.

Η άσκηση είναι ομαδική στην αρχή, αλλά ένας προχωρημένος μαθητής μπορεί να ασκηθεί και μόνος του. Μάλιστα, από ένα επίπεδο γνώσης και πάνω η ατομική εξάσκηση επιβεβλημένη. Στην Κίνα κάθε πρωί εκατομμύρια Κινέζοι ασκούνται στα πάρκα σε αυτή την πανάρχαια πρακτική, ίσως γι’ αυτό είναι τόσο χαμογελαστοί!

 

 

Σχετικά άρθρα