Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Όταν ο μπαμπάς δεν έχει πολύ χρόνο για το παιδί
Όταν ο μπαμπάς δεν έχει πολύ χρόνο για το παιδί  thumbnail

Όταν ο μπαμπάς δεν έχει πολύ χρόνο για το παιδί

Η δικαιολογία ορισμένων πατεράδων, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουν μια σχέση με τα παιδιά τους, δεν ισχύει κατά τη γνώ μη μου. Αντίθετα, πολλά παιδιά βλέπουν σ’ αυτή την κατάσταση μια δυνατότητα για τη δημιουργία σχέσης: Ενώ συνήθως η μητέρα είναι αυτή που βλέπει τα πάντα και ανακατεύεται με τα πάντα, ο πατέρας είναι εκείνος που μπορεί να μετριάσει κάπως την εξουσία της, χωρίς όμως να την αμφιαβητήσει. Μπορεί να στρέψει την προσοχή του σε κάποιους άλλους τομείς της ανατροφής. Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητες δύο βασικές προϋποθέσεις:


Πρέπει να βρει χώρους και χρονικά διαστήματα που θα νιώθει ότι έχει εκείνος την ευθύνη, κι ότι η μητέρα του τταραδίδει ευχαρίστως τη σκυτάλη στο ζήτημα της διαπαιδαγώγησης. Για να παραμείνει κανείς κοντά στα παιδιά χρειάζεται μερικές φορές να παίρνει συνειδητά κάποια απόσταση από αυτό: Μια βραδιά χωρίς τον άντρα και τα παιδιά ή κάποιες ολιγοήμερες διακοπές. Όταν η μητέρα απομακρύνεται για λίγες ώρες ή για λίγες μέρες από τα παιδιά, τότε «τα τερατάκια μου μεταμορφώνονται σε αγγελούδια και μου λείπουν», όπως λένε πολλές μητέρες.


Δεν πρέπει να παρουσιάζει τις δικές του αντιλήψεις για την ανατροφή σαν καλύτερες από τις αντιλήψεις της γυναίκας του. Τα παιδιά είναι αρκετά έξυπνα και εκμεταλλεύονται συνήθως τις ενοχές που νιώθει ο πατέρας επειδή δεν μπορεί να περνά πολύ χρόνο μαζί τους. Η μητέρα έχει π.χ. απαγορεύσει στο παιδί να δει τηλεόραση περισσότερη ώρα απ’ όση έχουν συμφωνήσει. Το παιδί ακούει το αυτοκίνητο του πατέρα του που έρχεται. Τρέχει στην πόρτα και του φωνάζει: «Μπαμπά, σ’ αγαπάω!». Κι ενώ ο πατέρας του χαϊδεύει τα μαλλιά, το παιδί τον ρωτά κοιτάζοντάς τον μ’ εκείνο το αξιολάτερευτο, ακαταμάχητο βλέμμα: «Θα κάτσουμε οι δυο μας να δούμε τηλεόραση μαζί; Έχει μια καταπληκτική ταινία!». Κι αν εκείνος απαντήσει χωρίς δισταγμό «Ναι, αγάπη μου!», θ’ ακολουθήσει -και δικαιολογημένα- καβγάς. Μια απάντηση, όπως «Τι λέει η μαμά;» ή «Πρέπει να ρωτήσω τη μαμά σου!», δείχνει στο παιδί ότι είναι ανώφελη η προσπάθειά του να τον πάρει με το μέρος του, στρέφοντάς τον ενάντια στη μαμά.


Όταν τα πρόσωπα που ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών έχουν διαφορετικές απόψεις για τη διαπαιδαγώγηση, πρέπει παρά τις διαφορές τους, να συμφωνούν ότι τα όρια οι κανόνες και τα τελετουργικά είναι απαραίτητα. Μπορούν όμως να εφαρμόζουν τους κανόνες ο καθένας με το δικό του τρόπο. Η Μητέρα του 4χρονου Φάμπιαν μου λέει«έχει τις δικές του απόψεις»! Τη ρωτάω τι εννοεί, «Έχει την πεποίθηση ότι οι πατεράδες είναι σημαντικοί για την ανατροφή των παιδιών αργότερα. Ότι τα πρώτα χρόνια αυτό το καθήκον το αναλαμβάνουν οι μητέρες. Έτσι τα έχει προβλέψει η φύση! Όταν διαβάζω γι’ αυτά τα πράγματα, για τον σύγχρονο άντρα π.χ. που φροντίζει τα παιδιά και το νοικοκυριό, δεν θέλει ούτε να τ’ ακούσει!». Κάνει μια περιφρονητική χειρονομία. Ο άντρας της δύο φορές φρόντισε πραγματικά τον Φάμπιαν: «Στη σύλληψη και στη γέννα, που ήταν στην αίθουσα τοκετών και με ενθάρρυνε να σπρώχνω. Αυτό ήταν όλο!». Όταν μερικές μητέρες διαμαρτύρονται, εκείνη ρίχνει κάπως τους τόνους: «Καλά, όταν πηγαίνω για γιόγκα κάθε Τετάρτη βράδυ, προσέχει εκείνος τον Φάμπιαν, Αλλά τίποτα παραπάνω!».


Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν πως οι αντιλήψεις για το ρόλο του πατέρα αρχίζουν ν’ αλλάζουν —το 20% με 25% περίπου των αντρών προσπαθούν πλέον να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια—, οι μητέρες εξακολουθούν να φροντίζουν τα παιδιά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι πατεράδες.


Είναι ωστόσο προφανείς οι θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Οι άντρες παρακολουθούν μαζί με τις έγκυες γυναίκες τους μαθήματα για την προετοιμασία της γέννας, είναι παρόντες στη γέννηση των παιδιών τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες που προετοιμάζονται από νωρίς για το ρόλο του πατέρα και δεν αφήνουν μόνες τις γυναίκες τους, νιώθουν μεγαλύτερη στοργή για το παιδί τους και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευαισθησία.


 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Γονείς και παιδιά δίνοντας και παίρνοντας μαθήματα ανατροφής. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X