Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας στη Βουλή: Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές
Τσίπρας στη Βουλή: Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές  thumbnail

Τσίπρας στη Βουλή: Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.


 


Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας στον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επιχειρεί να διατηρήσει τη σιωπή του για κρίσιμα ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση ζητεί πολιτικές απαντήσεις με τη «στρατηγική του στρίβειν δια των αγωγών και μηνύσεων».


«Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτική και να ζητήσω εξηγήσεις. Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές, γιατί εδώ και καιρό έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική, προκειμένου να διατηρήσετε την σιωπή σας» είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη της ομιλίας του.


Επικαλούμενος τις δύο μηνύσεις που υπέβαλαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι αυτές οι μηνύσεις έγιναν «γιατί είχε το θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος να ασκήσει πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα και να ζητήσει απαντήσεις και εξηγήσεις». 


«Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πώς αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


«Για δυσφήμιση της χώρας», κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο «γαλάζιος» αρχηγός ζήτησε εκλογές και μάλιστα λίγο πριν από την αξιολόγηση λέγοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει.


Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε σε όλο τον πλανήτη, αφού βρισκόταν στις ΗΠΑ, την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα -προκειμένου να ανακτήσει την δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία- στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας.


«Αυτός είναι ο στόχος σας άλλη μια φορά, όπως ήταν στόχος του κ. Σαμαρά η αριστερή παρένθεση, αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ», είπε επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δώσει αυτή την ευκαιρία σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες ακραίες θέσεις.


 


«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα»


«Σπεύσατε να ονομάσετε μονομερή ενέργεια την προσπάθεια μας να αποφασίσουμε εμείς τα μέσα για να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, αναφερόμενος στην πρόθεση να κατατεθούν το νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Είστε βασιλικότερος του βασιλέως, κανείς δεν το έχει ονομάσει μονομερή ενέργεια.»


Υποστήριξε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out). «Αυτή είναι η ιδεολογία σας, υπερασπίζετε τους πλούσιους.»


Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές και θα αποτρέψει τη μείωση συντάξεων.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

«Μπορεί να σας στεναχωρεί ότι παίρνουν θέση υπεράσπισης της χώρας ο Μ. Σουλτς και ο εκπρόσωπος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η χώρα δεν είναι μόνη, έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει», σημείωσε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ.

Προστασία πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η ελληνική πρόταση για το νέο φορολογικό και η πρόταση για το ασφαλιστικό ήταν τα θέματα που περιέγραψε. 
«Βάζουμε τάξη στη διαπλοκή»

Είναι θράσος να τολμάτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση που σπεύδει να πράξει το αυτονόητο. Να βάλει μια τάξη στην διαπλοκή και να προχωρήσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός. 

«Το θράσος πηγαίνει παραπέρα όταν κατηγορείτε εμάς για τα capital controls». Φτάσατε στο σημείο όταν βγήκαν οι διαρροές από το Wikileaks αντί να ασχοληθείτε με την ουσία, να αφήσετε υπονοούμενα από πού διέρρευσαν και να μιλάτε για την ασφάλεια και να υιοθετείτε τη θέση των δανειστών.»

«Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;»

Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.

«Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο Πρωθυπουργός.
Τα δάνεια σε κόμματα

Φοροφυγάδες, μιζαδόροι, λαθρέμποροι, τα Golden Boys των τραπεζών και τα κόμματα που τους στήριξαν έφτασαν τη χώρα ως εδώ, είπε ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι πόσο κόστισε και πόσο συνεχίζει να κοστίζει, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ έχει λάβει 301 εκατ. ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 και το ΠΑΣΟΚ 296 εκατ. ευρώ. Είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό καρτέλ ενώ είχαν πρόσβαση και σε ιδιωτική χρηματοδότηση από μεγαλοεπιχειρηματίες που ήθελαν «εξυπηρετήσεις».

Εκανε λόγο για θεσμικό κενό σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση των κομμάτων και όπως είπε αυτό δεν είναι τυχαίο.

Τα δάνεια των κομμάτων μεταφέρθηκαν στις πλάτες των φορολογούμενων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δανείζονταν με εγγύηση «αέρα» καθώς κανείς δεν ήξερε πόση θα είναι η κρατική χρηματοδότηση.

Ποιος θα πληρώσει τα δάνεια; αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Τα μέλη σας; Θα σας στηρίξουμε σε αυτό, να κάνετε μια εκστρατεία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολική λύση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και την παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης. Ζήτησε μάλιστα συνεννόηση από τα κόμματα.
Τα δάνεια στα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όλα άλλαξαν στη χώρα τα χρόνια των Μνημονίων αλλά σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, δεν άλλαξε τίποτα. 

«Αναχρηματοδοτήθηκαν αντί να εξοφλούνται. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. 


Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων. 

Ο κ. Τσίπρας είπε, επίσης, ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη χρηματοδότηση στη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. 

Οπως πρόσθεσε, αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015.

«Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες!» 

«Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός. "Ζητάτε εκλογές και είπατε ότι αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το αργά από το γρήγορα έχει μια διαφορά. Είστε γόνος μιας ιστορικής οικογένειας που τιμώ. Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός. Εσείς με αυτά που λέτε και κάνετε θα κάνετε πολλά περισσότερα χρόνια και δεν ξέρω αν θα γίνετε πρωθυπουργός" είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 


"Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε την ομιλία σας με μια φράση εξόχως επιθετική ότι εμείς ήρθαμε εδώ σας εκβιάσουμε, σας απειλούμε. Δεν εκβιάζουμε κανένα, δεν απειλούμε κανένα. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Siemens, των κομμάτων, το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής και της λίστας Λαγκάρντ" είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε εκ νέου από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για τον Σταύρο Παπασταύρου. 


"Σας ζήτησα να πάρετε θέση για τον κ. Παπασταύρου που δεν υπάρχει λίστα που δεν είναι μπλεγμένος. Αντί να πάρετε μια υπεύθυνη στάση μας εγκαλέσατε ουσιαστικά" σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς καταθέτει χωρίς ντροπή μηνύσεις κι εκείνος σήμερα υπερασπίζεται τον κ. Παπασταύρου . "Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δώσετε εξηγήσεις, να προχωρήσει η δικαιοσύνη και να διαλευκανθεί η υπόθεση" πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων είπε: "Έχετε το θράσος να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με αυτά ενός κόμματος που εκείνη την εποχή των παχιών αγελάδων είχε ένα 3% και φυσικά για τα δάνεια που έπαιρνε είχε βάλει υποθήκη τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.  Εγώ σας προκαλώ να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και στα ταμεία μας. Να μας απαντήσετε όμως και για τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου".


Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την πορεία έρευνας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι υποθέσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, και η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 1 μέλους από τη ΝΔ -και ενώ από τα 6 μέλη οι 4 είναι δικαστικοί λειτουργοί.

Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X