Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ
Πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ  thumbnail

Πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ

Ομόλογα του EFSF, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, αγοράζει η ΕΚΤ, προσφέροντάς τους πρόσθετη ρευστότητα ύψους έως 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.


 


Πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί στις τράπεζες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΚΤ, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις 10 Μαρτίου.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχετική απόφαση του Mario Draghi προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων.


Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν από καιρό από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομολόγα έκδοσης EFSF, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.


Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, η Εθνική κατέχει ομόλογα ύψους 9,08 δισ. ευρώ, η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. ευρώ και η Alpha Bank έχει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ.


Από τα εν λόγω ομόλογα αξίας 37 δισ. ευρώ περίπου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν 18,5 δισ. ευρώ (έως και το 50%) μέσα στο 2016.


Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των παραπάνω ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.


Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό, διότι θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές.


Eπιπλέον, θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη.


Συνολικά το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση.


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X