Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Αyurverda: Εναλλακτική μέθοδος πρόληψης ασθενειών!
Αyurverda: Εναλλακτική μέθοδος πρόληψης ασθενειών! thumbnail

Αyurverda: Εναλλακτική μέθοδος πρόληψης ασθενειών!

 


 


Τι είναι με απλά λόγια αυτό το Αγιουρβεδικό σύστημα; Τί σημαίνει "Ayurveda"; Όταν ξεκινάει κάποιος να προσεγγίσει για πρώτη φόρα ένα καινούριο και άγνωστο θέμα, τότε σίγουρα η καλύτερη αρχή είναι το να ασχοληθεί με την ετυμολογία της ορολογίας που χρησιμοποιείται και να εξοικειωθεί με τις νέες λέξεις και έννοιες. Γράφει ο Ιατρός, Ανδρέας ΤσουρουκτσόγλουΟ όρος Ayurveda λοιπόν, ετυμολογικά, αποτελείται από δύο επιμέρους λέξεις – συστατικά, λέξεις της αρχαίας σανσκριτικής γλώσσας που ακόμη και σήμερα θεωρείται η “ιερή γλώσσα” των Ινδιών:

1.- Η πρώτη λέξη είναι AYUS που σημαίνει Ζωή και

2.- η δεύτερη λέξη είναι VEDA που σημαίνει Ολοκληρωμένη Γνώση.

Με τον όρο λοιπόν αυτόν που πρακτικά σημαίνει "Η Επιστήμη, η Γνώση της Ζωής", υπονοείται ένα σύστημα το οποίο καταρχήν δεν έχει τίποτα να κάνει με ασθένεια και θεραπεία, αλλά με την Ολοκληρωμένη Γνώση για τη Ζωή!

Βέβαια, αν ξανακοιτάξει κανείς προσεκτικά τις δύο λέξεις – συστατικά, και ανατρέξει στα Αρχαία Ελληνικά, με έκπληξη ίσως θα διαπιστώσει ότι ΚΑΙ οι δύο λέξεις έχουν κοινή αρχαιοελληνική ρίζα. Μια δεύτερη λοιπόν – και πολύ πιο κοντινή σε εμάς τους Έλληνες – ετυμολογία  είναι η εξής:

1.- Η πρώτη λέξη AYUS με κοινή ρίζα με τη λέξη ΥΓΕΙΑ και

2.- η δεύτερη λέξη VEDA με κοινή προέλευση από το ΟΙΔΑΓΝΩΡΙΖΩ!

Όπως εύκολα παρατηρεί κανείς, στο όνομα Ayurveda δεν υπάρχει κάποιο  συστατικό που να παραπέμπει σε “πάθος”, όπως συμβαίνει με την ομοιο-παθητική, αλλο-παθητική, κλπ, ούτε όμως και κάποια “θεραπεία”, όπως είναι η βοτανο-θεραπευτική, η φυτο-θεραπεία, η φυσιο-θεραπεία, χρωμο-θεραπεία, αρωματο-θεραπεία και τα σχετικά.

Ο Ayurveda μιλάει για την ίδια τη Ζωή, για την όλη Δημιουργία,  για το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το Σύμπαν και ο Άνθρωπος. Συνεχίζει με στοιχεία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κατάσταση των τριών "Επιπέδων Ύπαρξής" τους, του Υλικού "παχυλού" τους σώματος, του Νοητικού τους σώματος και της Εσώτερης Φύσης τους.

Ασχολείται με το πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, και ένα μεγάλο μέρος των αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην Προληπτική Ιατρική, στο πώς δηλαδή τα άτομα δεν θα αρρωστήσουν, σεβόμενα και κυρίως αποδεχόμενα την Αληθινή τους Φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Και στο τέλος βέβαια, εάν κάτι δεν πάει καλά και εφόσον ο Άνθρωπος "τα καταφέρει και αρρωστήσει", περιγράφει και τρόπους για το πώς θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της Υγείας.

Ποιες θα λέγαμε ότι  είναι οι βασικές αρχές αυτού του συστήματος;

Κατά το σύστημα αυτό, ο Άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται πέντε λεπτά στοιχεία τα οποία είναι ο Αιθέρας, ο Αέρας, το Πυρ, το Ύδωρ και η Γη και υπάρχουν σε όλη τη Δημιουργία και φυσικά και στον Άνθρωπο. Εξετάζοντας απλά το όλο θέμα μπορεί κανείς να πει ότι για να υπάρξει η ζωή του κάθε ανθρώπου, αυτός χρειάζεται τροφή για να θρέψει το σώμα του (Γη), νερό για να πιεί (Ύδωρ), ήλιο και φώς (Πυρ), αέρα για να αναπνέει (Αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (Αιθέρας). Εάν κάτι από όλα αυτά λείψει, τότε το άτομο θα πεθάνει. Τα πέντε αυτά στοιχεία σαν βάση της ύπαρξης της Δημιουργίας, υπάρχουν στα φιλοσοφικά συστήματα όλων των λαών του κόσμου, από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, μέχρι την Κίνα και την Κεντρική Αμερική.

Όταν τα πάντα είναι συντονισμένα, εργάζονται σωστά και τα τρία επίπεδα του Ανθρώπου (Σώμα, Νους και Φύση) είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους και με το περιβάλλον, τότε ο Άνθρωπος απολαμβάνει την κατάσταση που ονομάζεται Υγεία.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά στην καθημερινή μας εμπειρία όλοι μας έχουμε μία άλλη, τελείως διαφορετική κατάσταση, αυτή που θα λέγαμε "ασθένεια", είτε μιλάμε για κάτι σωματικό, είτε (ακόμη χειρότερα) για κάτι ψυχολογικό. Τί λέει ο Ayurveda για τις ασθένειες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Σύμφωνα με τον Ayurveda, οι ασθένειες πρωτοεμφανίστηκαν όταν ο Άνθρωπος ξέπεσε από τον λεγόμενο "Παράδεισο της Χρυσής Εποχής" όπου όλες οι Αρετές του ήταν πλήρως εκδηλωμένες και άρχισαν σιγά σιγά να διαταράσσουν την τέλεια υγεία που απολάμβανε προηγουμένως. Η ιστορία του Παράδεισου, ή της Χρυσής Εποχής, αναφέρεται επίσης με μικρές πάλι παραλλαγές όπως και η ύπαρξη των πέντε στοιχείων, στις φιλοσοφικές παραδόσεις των λαών όλου του κόσμου.

Το σύστημα που καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση της ασθένειας είναι ο Ayurveda με το τρίπτυχο: Hetu (αιτιολογία των ασθενειών), Linga (συμπτωματολογία) και Aushadha (θεραπευτική προσέγγιση).

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Και πώς γίνεται αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πάντα ξεκινούν όταν κάποιος άνθρωπος ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στην υγεία του. Όταν δηλαδή αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Εάν αυτά δεν υποχωρήσουν, τότε ο ασθενής θα απευθυνθεί σε κάποιον ιατρό αναζητώντας βοήθεια για να θεραπευτεί. Ο ιατρός θα πρέπει τώρα ξεκινώντας από τα συμπτώματα (Linga) της ασθένειας την οποία παρουσιάζει ο ασθενής του, να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες (Hetu – κοινή ρίζα με την Ελληνική λέξη Αίτιο) που τον οδήγησαν στην ασθένεια και στη συνέχεια δίνοντας τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες (Aushadha), να τον οδηγήσει και πάλι στην κατάσταση της Υγείας.

H πορεία που θα ακολουθήσει ο ιατρός στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον ασθενή του θα περάσει από κάποια σημαντικά στάδια, με σημείο "κλειδί" την έρευνα για να διαγνωσθούν πιθανές ανισορροπίες του οργανισμού. Εδώ θα χρειαστεί ένα λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και γενικά όλα όσα χρειάζονται για τη σωστή διάγνωση των αιτιών της ασθένειας, για τα οποία βέβαια χρειάζεται άνεση χρόνου. Θα ακολουθήσουν θεραπευτικές οδηγίες με τη χρήση φαρμάκων, βοτάνων, οδηγιών διατροφής, τεχνικών αναπνοής, κλπ.

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί, είναι ότι η Υγεία στον Ayurveda δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την Πνευματική Εξέλιξη του Ανθρώπου. Ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζει κανείς "υγιής", ενώ ταυτόχρονα είναι χαμένος στις καθημερινές του συνήθειες, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι μάλλον να αναζητήσει το πραγματικό νόημα της Ζωής. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την Αληθινή του Φύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ξεφεύγοντας λίγο από αυτά τα ιστορικά στοιχεία, ποιά θα λέγαμε ότι είναι η σημερινή κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Στη δεκαετία που πέρασε, ο Δυτικός κόσμος βλέπει με αγωνία τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών ασθενειών (καρδιοπάθειες, καρκίνος, ψυχοσωματικά προβλήματα) ενώ είναι αλήθεια ότι οι "επιφανειακές" ασθένειες όπως οι δερματοπάθειες (με την κορτιζόνη) και οι λοιμώδεις νόσοι (με τα αντιβιοτικά) έχουν σχετικά περιοριστεί.

Εάν θεωρήσουμε όλη την ανθρωπότητα σαν ένα ενιαίο άνθρωπο, αυτός ο Άνθρωπος δείχνει – με την πάροδο των αιώνων – να πάσχει όλο και σε βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής του. Θα μπορούσε κανείς, με καθαρό και ανοικτό μυαλό, να παρατηρήσει την εξέλιξη των ασθενειών του ανθρώπου μέσα στους αιώνες, από τις επιφανειακές (δερματικές) ασθένειες, στις λοιμώδεις (χολέρα, φυματίωση) και τελικά στις βαθύτερες και σοβαρότερες σημερινές καταστάσεις.

Σήμερα τελικά "πάσχουμε" πολύ πιο συχνά και σε όλο και μικρότερες ηλικίες είτε σε κεντρικότερα και πιο βασικά όργανα του σώματος όπως είναι η καρδιά, είτε από σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι καρδιοπάθειες και το σύνολο των καρκίνων είναι οι δύο ασθένειες που αποτελούν με μεγάλη διαφορά τις δύο πρώτες αιτίες θανάτου από ασθένειες στον Δυτικό κόσμο (μαζί με τα ατυχήματα, συνολικά φθάνουν σχεδόν το 90% των θανάτων). Και βέβαια η επόμενη αιτία θανάτου σήμερα στις Η.Π.Α. (μετά από τα ατυχήματα), είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και είναι τραγικό σήμερα στη χώρα με την τελειότερη ιατρική τεχνολογία, να πεθαίνουν άρρωστοι στα νοσοκομεία από λοιμώξεις, παρά την εντατική χρήση αντιβιοτικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πού άραγε οφείλεται αυτή η εξέλιξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η αίσθηση που υπάρχει ήδη σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, ειδικά με την υπερκατανάλωση χημικών φαρμάκων και αντιβιοτικών  καθώς και με τη δραματική υποβάθμιση του τρόπου ζωής (κακή διατροφή, ατμοσφαιρική ρύπανση, τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην ατμόσφαιρα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ραντάρ, το αφόρητο καθημερινό άγχος, κλπ), ο οργανισμός του Ανθρώπου παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία στις σωματικές και ψυχικές αμυντικές του δυνάμεις. Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μία κατάρρευση του αμυντικού συστήματος προστασίας που διαθέτει ο άνθρωπος και στο Σώμα του, αλλά και στον Νους του. Το προφανές αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση "νέων ασθενειών".

Οι άγνωστοι μέχρι πριν λίγα χρόνια ιοί (όπως του AIDS και ο ιός Ebola) αποτελούν ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα και επίσης τα μικρόβια τα οποία με ευκολία αντιμετωπίζαμε με τα απλά αντιβιοτικά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σήμερα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και πρέπει τα ερευνητικά εργαστήρια να εργάζονται υπερεντατικά για να παρασκευάζουν όλο και πιο σύνθετα και πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Ήδη ορισμένοι κορυφαίοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες για την πορεία που έχει πάρει η όλη ιστορία και αρχίζουν να στρέφονται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του ίδιου του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου και όχι τόσο στο να βρίσκουμε συνεχώς νέα αντιβιοτικά.

Αλλά και τα λεγόμενα "αυτοάνοσα" νοσήματα όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, κλπ, κάνουν έντονα αισθητή την εμφάνισή τους. Αυτές οι ασθένειες, εάν το σκεφτεί κανείς καλά, αποτελούν μια "σχιζοφρενική" κατάσταση κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός στρέφει το αμυντικό του σύστημα εναντίον των δικών του κυττάρων σε κάποια όργανα, αναγνωρίζοντάς τα σαν "ξένα" και "επικίνδυνα" και τα οποία τελικά, καταστρέφει. Σήμερα η εξέλιξη αυτών των καταστάσεων απλώς καταστέλλεται με τη χρήση της κορτιζόνης και η έρευνα για το τί ακριβώς συμβαίνει, προς το παρόν πελαγοδρομεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Και τί γίνεται με τα ψυχικά νοσήματα, με το άγχος που ταλαιπωρεί όλους μας σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως προς τον ψυχικό κόσμο του Ανθρώπου, ο "μοντέρνος" τρόπος ζωής δημιουργεί τέτοιους ρυθμούς και συνθήκες που το άγχος και οι πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες και νευροφυτικές διαταραχές είναι καθημερινό πρόβλημα. Δεν υπάρχει πια ο γνωστός ήρεμος ρυθμός της καθημερινότητας ο οποίος υπήρχε επί χιλιάδες χρόνια, μέχρι και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνηθίζω να λέω συχνά το παράδειγμα για τις μετακινήσεις με το άλογο και το κάρο: Η κάθε γενιά επί χιλιάδες χρόνια μεγάλωνε και ζούσε σε αυτό το "αργό και ήρεμο" μοτίβο. Σήμερα όμως, έχουμε ανθρώπους που όταν γεννήθηκαν ήξεραν για το κάρο και την άμαξα τα οποία μάλιστα και χρησιμοποίησαν σαν μικρά παιδιά, και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι έχουν δει τους αστροναύτες να περπατούν στο φεγγάρι και τα αεροπλάνα να διασχίζουν καθημερινά τον ουρανό. Φαίνεται ότι όλη αυτή η πρόοδος ήταν ίσως "δυσκολοχώνευτη" για την ψυχική υγεία της ανθρωπότητας και αυτή η απότομη επιτάχυνση του ρυθμού ζωής σίγουρα δημιουργεί πολλά ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Είναι ίσως συγκλονιστικό και το γεγονός που φαίνεται από επίσημα στοιχεία ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί σε τακτική βάση κάποια αγχολυτικά φάρμακα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:        Είναι σίγουρο ότι πολλοί συνάνθρωποί μας προβληματίζονται με όλα αυτά και αναζητούν κάποιες διεξόδους. Τί έχει να προσφέρει το Αγιουρβεδικό Σύστημα σε αυτή την αναζήτηση; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η σημερινή συμβατική ιατρική με αυτό το σύστημα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Η "αποτυχία" της Δυτικής Ιατρικής σκέψης συνίσταται στο ότι ασχολήθηκε πολύ με την επιφάνεια (δηλαδή με τα συμπτώματα) και όχι με τη βαθύτερη ουσία (τις αιτίες δηλαδή) των ασθενειών. Η όλη συναρπαστική πρόοδος της Ιατρικής αυτής τα τελευταία χρόνια είναι (αν το σκεφθεί κανείς καλά, και χωρίς προκαταλήψεις), σχεδόν αποκλειστικό αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας και μόνο και όχι της καθαρής ιατρικής σκέψης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως η  μεγάλη διαγνωστική ευκολία που παρέχουν η αξονική και μαγνητική τομογραφία, τα υπερηχογραφήματα, η ψηφιακή αγγειογραφία, τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, κλπ και επίσης οι νέες θεραπευτικές τεχνικές με σύμπλοκα "έξυπνα" φάρμακα (smart drugs), χρήση Computers, μονάδες εντατικής θεραπείας, ακτίνες Laser, κλπ.

Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να απορρίψει την σημερινή τεχνογνωσία, ή να μη δεχθεί όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της διάγνωσης, ή να αγνοήσει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ανάπτυξη και τελειοποίηση της χειρουργικής και μικροχειρουργικής καθώς και τη θεραπεία επείγουσας ανάγκης σε ατυχήματα και οξείες ασθένειες, που κυριολεκτικά σώζουν πάρα πολλές ζωές. Σαν ιατρός χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα έχω στη διάθεσή μου όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας, και σαφώς θα χρησιμοποιήσω ότι από όλα αυτά χρειάζεται ο ασθενής μου.

Με τη μελέτη όμως του συστήματος Ayurveda, ο σημερινός Ιατρός αλλά και ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, βλέπει έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο να ξανοίγεται μπροστά στα μάτια του και να τον προκαλεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Δηλαδή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Συνηθίζω να θέτω σε όλους τους ασθενείς μου κατά τις πρώτες τους επισκέψεις στο ιατρείο τον εξής προβληματισμό και ερώτημα ταυτόχρονα:

"Ας υποθέσουμε ότι με "μαγικό τρόπο" αύριο το πρωί όλα σας τα σημερινά χρόνια προβλήματα παύουν να υπάρχουν. Ας δεχθούμε ότι αύριο έχει εξαφανισθεί  η δερματική αλλεργία, το άσθμα σας, το έλκος στομάχου, η κολίτιδα,  οι ημικρανίες, το άγχος σας και η κατάθλιψη. Ας δεχθούμε ότι αυτό είναι δυνατόν – που δεν είναι. Εάν δεν αλλάξουμε τις καταστάσεις και συνθήκες εκείνες που σας οδήγησαν στο να έχετε τα προβλήματα αυτά, εάν δεν μεταβληθεί η συνισταμένη των δυνάμεων που σας αρρωσταίνουν, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, διατροφής, ύπνου, εργασίας, ανάπαυσης, συνηθειών κλπ, τότε είναι απλώς και μόνο θέμα χρόνου το πότε θα επανεμφανιστούν ακριβώς τα ίδια προβλήματα υγείας ".

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Τί όμως μπορεί να γίνει; Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας που τον ενδιαφέρει η Υγεία του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Όταν ο R.Kipling έγραφε ότι " … Η Ανατολή είναι Ανατολή και η Δύση, Δύση και αυτά τα δύο δεν πρόκειται ποτέ να συναντηθούν…", δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μόλις μια γενιά μετά, στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης το ποιήμά του αυτό θα ξεπερνιόταν από τα ίδια τα γεγονότα. Ένα ανοιχτό μυαλό είναι πάντα έτοιμο να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία από τις δύο πηγές που έχει μπροστά του και, απορρίπτοντας οτιδήποτε είναι περιττό, να σχηματοποιήσει και να βάλει σε πρακτική εφαρμογή το απαύγασμα των δύο Επιστημών που εξετάζουν τον Άνθρωπο από διαφορετικές πλευρές.

Ο Ayurveda μιλάει για κάθε άποψη της Δημιουργίας, για κάθε στοιχείο και οργανικό Όν που ζει στον πλανήτη μας και το Σύμπαν ολόκληρο, και πέρα από αυτό δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα από τους αιώνες και απευθύνονται σε όλους αυτούς που αναζητούν την Αληθινή Γνώση, Συνείδηση και Ευτυχία. Η Επιστήμη αυτή δεν βασίζεται σε μια απλή, περιστασιακή, επιφανειακή άποψη των πραγμάτων, αλλά έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια σοφία και η εφαρμογή αυτού του συστήματος δεν περιορίζεται από τα στενά πλαίσια του τόπου, του κλίματος, της εποχής, ή των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο Ayurveda έχει εφαρμογή σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή και απευθύνεται σε κάθε Άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την Αληθινή του Φύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Σήμερα στην Ελλάδα τί γίνεται; Γνωρίζουν οι Έλληνες για τον Ayurveda;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Στην πατρίδα του Ιπποκράτη, οι αρχές και οι ιδέες που πρώτος αυτός καθιέρωσε στη σύγχρονη περίοδο της Δυτικής Ιατρικής, αρχίζουν σιγά σιγά να ξαναέρχονται στην επιφάνεια καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος που έχει πάρει η "Κλασσική Ιατρική", απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αληθινές αιτίες των ασθενειών. Η ιδέα της Αιτιολογικής Θεραπείας των διαταραχών απασχολεί όλο και περισσότερο τους Ιατρούς και φυσικά και τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να βρει κανείς όλα τα βότανα που περιγράφονται στα Αγιουρβεδικά κείμενα, είτε αυτοφυή, είτε εισαγωγής. Μπορεί πολύ εύκολα να ακολουθήσει κανόνες διατροφής βασισμένους στην ιδιοσυγκρασία του (Αέρινη, Πύρινη ή Υδάτινη). Μπορεί να ακολουθήσει ομοιοπαθητική θεραπεία την οποία περιγράφει σαφώς ο Ayurveda από το 6,000 π.Χ., ή να ακολουθήσει αλλοπαθητική θεραπεία ή και να χειρουργηθεί, εάν πράγματι αυτό χρειάζεται. Μπορεί να κάνει μασάζ, αρωματοθεραπεία, βελονισμό, ή οτιδήποτε άλλο πρόκειται να τον βοηθήσει, αρκεί να είναι κατάλληλο για την ιδιοσυγκρασία του.

Η σωστή πληροφόρηση για όλα αυτά μπορεί να έλθει μέσα από την ενημέρωση από τον τύπο, από βιβλία που κυκλοφορούν και στα Ελληνικά (η βιβλιογραφία στα Αγγλικά είναι τεράστια), από ηλεκτρονικά μέσα όπως το Internet, καθώς και από την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων που απευθύνονται και στο ευρύ κοινό αλλά και σε ανθρώπους που ασχολούνται με την θεραπευτική.

Μπορεί τελικά ο καθένας να μάθει να αναγνωρίζει τον Αγιουρβεδικό του τύπο και στη συνέχεια γενικότερα τί τον ωφελεί και τι τον βλάπτει, έτσι ώστε με τις κατάλληλες απλές αλλαγές στη ζωή του και τους αντίστοιχους θεραπευτικούς χειρισμούς να "απολαύσει" αυτό το αγαθό που ονομάζεται Ψυχική και Σωματική Υγεία.

 ΕΡΩΤΗΣΗ:       Πως μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα; Να βρει πληροφορίες και υλικό για τον Ayurveda;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:      Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για τον Ayurveda στα αγγλικά, όμως και στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε αρκετές σχετικές εκδόσεις (π.χ. Εκδόσεις Ayurveda Hellas). Υπάρχουν στην Ελλάδα σχολές όπου διδάσκεται το σύστημα αυτό με σεμινάρια και παραδόσεις που απευθύνονται και σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας (όπως ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, εναλλακτικοί θεραπευτές). Στην ελληνική γλώσσα για παράδειγμα, υπάρχει μεταξύ των άλλων, ο επίσημος δικτυακός τόπος www .ayurveda .gr, αλλά και η ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης του Ayurveda (ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.) www .ayurvedaingreece .gr.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X