Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μητσοτάκης ενόψει συνεδρίου
Μητσοτάκης ενόψει συνεδρίου  thumbnail

Μητσοτάκης ενόψει συνεδρίου

Με στοίχημά του τη δημιουργία ενός «πιο σύγχρονου, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος σε ευρωπαϊκά πρότυπα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το parapolitika.gr δηλώνει έτοιμος να ανακοινώσει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την διαμόρφωση της ΝΔ της νέας εποχής.


 


Το σχέδιο του προέδρου της Ν.Δ., που θα παρουσιαστεί στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Metropolitan Expo με βασικό αντικείμενο την οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση της γαλάζιας παράταξης περιλαμβάνει τομές, που σχετίζονται με τη λειτουργία του κόμματος αυτή καθεαυτή αλλά και με το άνοιγμα στην κοινωνία.


Ενδεικτικό του νέου ύφους που θέλει να φέρει στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου το μισό σε έκταση σε σχέση με το παλιό. Συνεργάτες του μάλιστα επισημαίνουν ότι «αυτή είναι η φιλοσοφία που θα εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στους νόμους του κράτους».Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του προέδρου θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.


Βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις υποψηφιότητες για τις γαλάζιες βουλευτικές θέσεις των επόμενων εκλογών.Το νέο καταστατικό θα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου υποψήφιων βουλευτών με τον πρόεδρο να ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.


Προτείνει καταστατική απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη και απόλυτης εφαρμογής διαφάνεια, αλλά και συμμάζεμα των οικονομικών του κόμματος, ενώ θα καλέσει και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα στην κοινωνία και συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, εναλλάξ ιδεολογικό και καταστατικό, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, του επόμενου μεγαλύτερου κομματικού οργάνου, θα γίνεται κάθε τρίμηνο έτσι ώστε να δημιουργείται ένας ετήσιος πολιτικός κύκλος που θα ανοίγει και θα κλείνει με το συνέδριο για να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.


Εντωμεταξύ, στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρίσκεται από το πρωί η συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Realnews που κυκλοφορεί σήμερα.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπό τον τίτλο: «Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να συνηγορήσει υπέρ του ΔΝΤ, και να συμπαραταχθεί με την διαπλοκή» αναφέρεται:


«Στη σημερινή του συνέντευξη στη Realnews, o κ. Μητσοτάκης:


• Υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα
• Προτείνει μειώσεις συντάξεων και απολύσεις – τις οποίες κρύβει υπό τον εύφημο τίτλο «συμφωνία αλήθειας»
• Εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της χώρας – χωρίς λέξη για τα 63 δισ. μέτρα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του, υπογράφοντας λευκά χαρτιά στους δανειστές και καταστρέφοντας το 25% του ΑΕΠ
• Ζητάει άμεσα εκλογές – για να μείνει ακέραιη η διαπλοκή στον τόπο


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει “κουτσομπολιά” τα σχέδια στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στη χώρα, προσποιείται ότι έχει ξεχάσει ότι το κόμμα του είχε ψηφίσει την συμφωνία του Ιουλίου,- αφού, προηγουμένως, η ΝΔ είχε αποδεχτεί, ως κυβέρνηση, 20 δισ. περισσότερα μέτρα, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε “ισοδύναμα μέτρα” δίχως να κατονομάζει κανένα.


Σε ένα μόνο σημείο είναι αρκετά διαφωτιστικός: στη στήριξη του στον κ. Παπασταύρου, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλεί “θεσμική εκτροπή” τις κατηγορίες εναντίον του.


Τέλος, σε ό,τι αφορά την ατάκα του κ. Μητσοτάκη “σε λίγο δεν θα τολμούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”, αρχικά προβληματιστήκαμε για το ύφος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, όμως, θυμηθήκαμε ότι είναι κλεμμένη –και αυτή- από πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας γνωστού συγκροτήματος.


Η ευθυγράμμιση του κ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένα κέντρα διαπλοκής, είναι εμφανής ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο.


Την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να συνηγορήσει υπέρ του ΔΝΤ, αλλά και να συμπαραταχθεί με την διαπλοκή. Ο καθείς και τα όπλα του».Τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Realnews σχολίασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.


Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στο κάλεσμα για συνεργασία που του απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Δηλώσεις για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X