Αρχική / More / Life stories / Γιάννης Στρούτσης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την "Ηλεκτρονική"
Γιάννης Στρούτσης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την "Ηλεκτρονική"  thumbnail

Γιάννης Στρούτσης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την "Ηλεκτρονική"

Τα νέα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για την αλυσίδα καταστημάτων "Ηλεκτρονική Αθηνών" την εβδομάδα που μας πέρασε, μιας και η εταιρεία, μετά από 66 χρόνια λειτουργίας, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στα σχεδόν 50 καταστήματά της και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι. Η εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Στρούτση, ήταν επεισοδιακή και κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Διεκόπη από την είσοδο εργαζομένων της επιχείρησης στον όγδοο όροφο του ΕΒΕΑ οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση και απαίτησαν να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν. Ο ιδιοκτήτης της "Ηλεκτρονικής" αναγκάστηκε να αποχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί η συνέντευξη. Πώς φτάσαμε όμως να μιλάμε γι' αυτή τη χρεωκοπία και ποια ήταν η πορεία του Ιωάννη Στρούτση; Όλα δείχνουν πως κατείχε τις κατάλληλες γνώσεις για να κατακτήσει την ελληνική αγορά, μιας και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ απούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και έχει Master (ΜΒΑ) με διάκριση από το Babson College της Μασαχουσέτης με ειδίκευση Strategy και Finance. 


Γιάννης Στρούτσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ


Η εταιρεία υπήρχε ήδη ως εμπορικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και ιδρύθηκε το 1950. Την δεκαετία του '80, ο Γιάννης Στρούτσης είδε την επιτυχία του Κορασίδη, του Γερμανού και αποφάσισε να αναπτυχθεί στον κλάδο της λιανικής φτιάχνοντας την "Ηλεκτρονική". Το 1989 την εξαγόρασε και από το 1999 κατέχει τη θέση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Με την αδερφή του ήλεγχε το 65% της εταιρείας.Υπήρξε ο μόνος Έλληνας που ανταγωνίστηκε στα ίσα τις ξένες πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ στο στενό του περιβάλλον έλεγε ότι άντεξε στον ανταγωνισμό των κολοσσών της Dixons (Κωτσόβολος) και της Μedia Markt. Όταν άρχισαν όμως τα προβλήματα, αγωνίστηκε για τα οικονομικά του ομίλου, καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά από την τσέπη του (η τελευταία το 2014), οι οποίες ξεπερνούσαν συνολικά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι διαφημίσεις της εταιρείας σίγουρα έχουν αφήσει εποχή και πίσω από αυτή την επιτύχια κρύβεται η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Civitas του Γιώργου Φλέσσα. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το "έλα Αλέκο" και την"μισοτιμής Πετρούλα";
Τα προβλήματα ήδη είχαν ξεκινήσει από το 2009 τα οποία και με την οικονομική κρίση γιγαντώθηκαν και κορυφώθηκαν την τελευταία χρονιά λόγω των capital controls. O τζίρος της εταιρείας μειώθηκε έως και 50% την περίοδο της ύφεσης, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό. Το 2014 η εταιρεία είχε ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να προσφέρουν έναν μισθό, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.


giannis stroutsis


Ο επιχειρηματίας, εκτός από τα παραπάνω, είχε να αντιμετωπίσει και το φορολογικό πρόστιμο ύψους 79,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Ηλεκτρονική Αθηνών για φερόμενη λήψη και σε συνέχεια έκδοση δήθεν εικονικών, ως προς τις συναλλαγές, τιμολογίων, συνολικής αξίας 39,7 εκατ. ευρώ την τριετή περίοδο 2006- 2009. Η πτώση της Ηλεκτρονικής που δεν θεωρείτο καν τρίτος παίκτης πίσω από τον Κωτσόβολο και τη Media Markt έτυχε να γίνει μια περίοδο που εταιρείες όπως Public και Πλαίσιο έχουν ανοδική πορεία, επιτυχία που στηρίζεται και στο γεγονός ότι λειτουργούσαν e shop, κάτι που η "Ηλεκτονική" δεν υποστήριζε ως υπηρεσία. Ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε μέχρι τέλους να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση αναζητώντας χρηματοδότηση στο εξωτερικό χωρίς όμως να κατάφερει κάτι ουσιαστικό. Η προσωπική του ζωή έχει μείνει εκτός των γεγονότων. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει μετά το κλείσιμο της "Ηλεκτρονικής".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X