Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συγκρατημένη αισιοδοξία και προϋποθέσεις για κατ' αρχήν συμφωνία
Συγκρατημένη αισιοδοξία και προϋποθέσεις για κατ' αρχήν συμφωνία thumbnail

Συγκρατημένη αισιοδοξία και προϋποθέσεις για κατ' αρχήν συμφωνία

Με ζητούμενο την κατ' αρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μέχρι την Παρασκευή, οπότε και η συνεδρίαση του Eurogroup, επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.


 


Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων απασχολεί σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρωί, στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης. 


Η επιθυμία όλων των πλευρών έχει ήδη εκφραστεί -σχολιάζει κυβερνητική πηγή μετά τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, σύμφωνα με 'κυβερνητικά χείλη', η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και  διαφορές ανάμεσα στα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. 


Αναφέρουν, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε να πιστεύει πως είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα.


Εκτιμάται ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» σε αφορολόγητο και συντάξεις. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».


Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν επίσης πως καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα διατυπωθούν διαδοχικές προτάσεις και θα υπάρχουν προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» αποδεκτό και υποστηρίξιμο απ΄όλες τις πλευρές. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».


Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για επιπλέον μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Η συγκεκριμένη πρόταση- αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές- προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Επισημαίνουν, μάλιστα, πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο και φέρνουν ως παράδειγμα, ότι μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».


Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την  πρόταση και η θέση της θα εξαρτηθεί από το σύνολο των προτάσεων που θα τεθούν στο τραπέζι και θα περιλαμβάνουν –όπως σημειώνουν  οι ίδιες πηγές- και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.


Πηγή: ert.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X