Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Συγγνώμη στον Turing και τους ομοφυλόφιλους από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες
Συγγνώμη στον Turing και τους ομοφυλόφιλους από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες thumbnail

Συγγνώμη στον Turing και τους ομοφυλόφιλους από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν επί χρόνια οι ομοφυλόφιλοι από την υπηρεσία του, όπως ο λαμπρός μαθηματικός και κρυπτογράφος Άλαν Τιούρινγκ που απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του και αυτοκτόνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Η ζωή του αποτέλεσε αντικείμενο της ταινίας 'Το παιχνίδι της μίμησης' όπου παρουσιάζεται η στρατολόγηση του από τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να σπάσει τους απόρρητους κωδικούς επικοινωνίας της ναζιστικής Γερμανίας. 


Ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση σε συνέδριο της Stonewall δήλωσε ότι ο Τιούρινγκ ήταν ένα παράδειγμα για τους άλλους, αφού δεν φοβόταν να σκέφτεται "διαφορετικά και ριζοσπαστικά".

"Θέλω να πω πόσο πολύ λυπάμαι που εκείνος και τόσοι άλλοι αντιμετωπίστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Η ταλαιπωρία τους ήταν δική μας απώλεια και απώλεια για το έθνος επίσης", πρόσθεσε.

Η απαγόρευση να εργάζονται ομοφυλόφιλοι στην GCHQ, την "Έδρα Επικοινωνιών της Κυβέρνησης", ήρθη τη δεκαετία του 1990.

Η GCHQ είναι μία από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Βρετανίας, μαζί με την ΜΙ5 και την ΜΙ6, που συγκεντρώνουν πληροφορίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό αντίστοιχα. Οι υπηρεσίες αυτές θεωρούσαν ανέκαθεν τους ομοφυλόφιλους ως επικίνδυνους για την ασφάλεια, αφού πίστευαν ότι μπορεί πιο εύκολα να πέσουν θύματα εκβιασμών. Μια ένδειξη του πόσο πολύ έχει αλλάξει η στάση των υπηρεσιών αυτών σήμερα είναι ότι στις αρχές του έτους η ΜΙ5 χαρακτηρίστηκε ως ο εργοδότης "ο πιο φιλικά διακείμενος απέναντι στους ομοφυλόφιλους". Πριν από έξι χρόνια η υπηρεσία βρισκόταν στην 134η θέση του καταλόγου αυτού.
Ο Χάνιγκαν απέτισε φόρο τιμής στον Τιούρινγκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε να σπάσουν οι κωδικοί της γερμανικής κρυπτογραφικής μηχανής Enigma. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που κατασκεύασε τον πρώτο ψηφιακό υπολογιστή του κόσμου.

Ο Τιούρινγκ απολύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, διώχθηκε ποινικά για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό. Αυτοκτόνησε το 1954.

"Για να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να λύνουμε κάποια από τα δυσκολότερα τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος για λόγους ασφαλείας, χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα και όλους τους ανθρώπους που τολμούν να σκέφτονται διαφορετικά και να είναι διαφορετικοί", υπογράμμισε ο Χάνιγκαν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X