Αρχική / Σχέσεις / Οι διαφορές άνδρα- γυναίκας όταν ζηλεύουν
Οι διαφορές άνδρα- γυναίκας όταν ζηλεύουν thumbnail

Οι διαφορές άνδρα- γυναίκας όταν ζηλεύουν

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εμπειρία και στην έκφραση της ζήλιας;


Εξαιτίας του φεμινιστικού κινήματος και των επιδράσεων του στην κοινωνία, υπάρχει σήμερα περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι παλιότερα για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ατυχώς, τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πολύ περιο­ρισμένα. Αλλά και όταν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, πάλι γεννώνται διαφωνίες σχετικά με το κατά πόσο οι διαφορές που μετρήθηκαν αντανακλούν έμφυτες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ή διαφορές στην κοινωνικοποίηση. Ακόμα, θα μπο­ρούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, ώστε και τα ερευνητικά δεδομένα μπορεί επίσης να μεταβάλλονται ταχύτατα.


Η σχετική βιβλιογραφία είναι βασισμένη σε μελέτες μικρών δειγμάτων και σε παρατηρήσεις παθολογικών περιπτώσεων. Από αυτές τις πηγές απορρέουν, με επιφύλαξη, οι παρακάτω διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες


Οι άνδρες έχουν την τάση να αρνούνται τα συναισθήματα της ζήλιας, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να τα αναγνωρίζουν.


Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εκφράζουν τα συναισθήματα ζήλιας με οργή ή ακόμα και με βιαιότητα (βιαιοπραγία), αλλά τέτοια ξεσπάσματα συχνά ακολου­θούνται από απογοητεύσεις. Ο ζηλιάρης άνδρας έχει την τάση να εστιάζει περισσότερο σε εξωσυζυγικές σεξουαλικές δραστηριότητες της συντρόφου και συχνά απαιτεί μια λεπτομερή εξιστόρηση των στενών σχέσεων.


Η ζηλιάρα γυναίκα είναι πιο πιθανό να εστιάζει στη συναισθηματική εμπλοκή μεταξύ του συντρόφου της και του τρίτου προσώπου.


Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εξωτερικεύουν τα αίτια της ζήλιας τους, να κατη­γορούν τη σύντροφο ή το τρίτο πρόσωπο ή τις "περιστάσεις".


Οι γυναίκες συχνά εσωτερικοποιούν τα αίτια της ζήλιας και κατηγορούν τους εαυτούς τους.


Παρόμοια, ένας ζηλιάρης άνδρας είναι πιο πιθανό να δείχνει ανταγωνιστική συμπεριφορά προς το τρίτο πρόσωπο, ενώ η ζηλιάρα γυναίκα είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει παθητική συμπεριφορά, προσκολλώμενη μάλλον στο σύντρο­φό της παρά αντιμετωπίζοντας το τρίτο πρόσωπο.


Γενικά, οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν και εκφράζουν τη ζήλια με τρόπους που αντανακλούν τις προβλέψεις της κοινωνίας για τον ανδρικό ή το γυναικείο ρόλο. Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με το αν οι διαφορές είναι έμφυτες ή κοι- νωνιογενείς. επιπλέον, σε μια εποχή που σημαδεύεται από επανεκτιμήσεις και επαναπροσδιορισμούς των σεξουαλικών ρόλων και προσδοκιών, γενικεύσεις αυτών των διαφορών είναι προβληματικές.\


Απόσπασμα από κείμενο του Καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκου Βαιδάκη- Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X