Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Συναισθηματική εξάρτηση: Άτομα πιεστικά, τηλεφωνούν συνέχεια, κολλάνε μαζί μας
Συναισθηματική εξάρτηση: Άτομα πιεστικά, τηλεφωνούν συνέχεια, κολλάνε μαζί μας  thumbnail

Συναισθηματική εξάρτηση: Άτομα πιεστικά, τηλεφωνούν συνέχεια, κολλάνε μαζί μας

Οι σχέσεις μπορούν να πάρουν πολλές μορφές και αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα πρόσωπο του οποίου η παρέα σας ήταν πολύ ευχάριστη κάποτε, τώρα τη νιώθετε σαν βάρος ή ότι συναναστρέφεστε ένα πρόσωπο του οποίου η συναισθηματική εξάρτηση δεν έχει τέλος.


Όσο και να τους καθησυχάζετε και να τους υποστηρίζετε, δεν είναι αρκετό.


Τηλεφωνούν πολλές φορές, στέλνουν μηνύματα, κάνουν συζητήσεις μακράς διάρκειας, αισθάνεστε ότι δεν έχετε την απάντηση σε αυτό που τους βασανίζει.


Μπορεί να νοιάζεστε πραγματικά γι’ αυτό το πρόσωπο στη ζωή σας αλλά ανεξάρτητα από το πόσο εργάζεστε για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του, δεν είναι ποτέ αρκετό. H άβολη αλήθεια μπορεί να είναι ότι με το να υποχωρείτε σε αυτές, στην πραγματικότητα διαιωνίζετε την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα η μεταξύ σας σχέση στερεύει από ενέργεια και χαρά.


Οι περισσότεροι ίσως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους που κάποιος θα επέλεγε να κάνει ή να διατηρήσει μια σχέση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Άλλοι φίλοι ή μέλη της οικογένειας σας μπορεί να σας προτείνουν να σταματήσετε να περνάτε τόσο χρόνο μαζί. Όμως είναι συχνά πιο περίπλοκο – ο λόγος που συνάπτουμε σχέσεις είναι επειδή θέλουμε να αισθανόμαστε χρήσιμοι.


Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να προέρχεται από έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ένα συναίσθημα ότι η ζωή είναι άδικη μαζί μας. Όσοι έχουν πληγωθεί στο παρελθόν δεν το βρίσκουν εύκολο να συνάψουν καινούριες σχέσεις, οπότε όταν βρίσκουν κάποιον που εμπιστεύονται και στον οποίο μπορούν να βασίζονται μπορεί να καταλήξουν να δένονται πολύ στενά με τον καινούριο τους φίλο φοβούμενοι μήπως πληγωθούν ή μείνουν μόνοι ξανά.


Αλλες φορές, η εξαρτητική συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί στους γονείς. Παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς όταν μεγαλώνουν παρουσιάζουν δυσκολία να ανεξαρτητοποιηθούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνοι τους. Ακόμη, παιδιά στα οποία οι γονείς σπάνια έλεγαν όχι, απογοητεύονται εύκολα και αισθάνονται χαμένοι όταν έρχεται η ώρα να αποχωριστούν τους γονείς τους και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Τέλος, παιδιά που δεν έζησαν ζεστές και στοργικές στιγμές στην οικογένεια τους ή αισθάνονταν να τα αγαπούν λιγότερο από τα αδέρφια τους, προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.


Ο,τιδήποτε κι αν είναι αυτό που οι συναισθηματικά ανασφαλείς άνθρωποι αποζητούν – αγάπη, αποδοχή, προσοχή – δεν είναι αυτό που στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη ώστε να είναι χαρούμενοι και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτό που χρειάζονται είναι συμβουλές και δεξιότητες απαραίτητες για να γίνουν αυτόνομοι. Στηριζόμενοι στους άλλους για βοήθεια, οι συναισθηματικά εξαρτημένοι άνθρωποι αρνούνται στον εαυτό τους την ικανοποίηση που προέρχεται από την προσωπική ανάπτυξη.


Εάν νοιάζεστε για έναν άνθρωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά που τυχαίνει να βρίσκεται στη ζωή σας, εκτός από το να ανταποκρίνεστε απλώς σε αυτό που ζητούν, να τους φωνάζετε όταν δεν αντέχετε άλλο ή να σκέφτεστε να διακόψετε τη σχέση αφήνοντας τους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματα τους, υιοθετήστε μια πιο ενεργητική στάση συνεπικουρώντας τους στο να γίνουν πιο αυτάρκεις.


Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά και συνδράμετε στο να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο.


Οι συναισθηματικά ανασφαλείς άνθρωποι έχουν πολλές ανασφάλειες και ενδοιασμούς, τους οποίους επιδεινώνουν με το να μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους. Ενθαρρύνετε τους να το αποφύγουν.


Να συζητάτε ανοιχτά και ειλικρινά μαζί τους. Συζητείστε με το φίλο ή τον αγαπημένο σας για ό,τι τον δυσκολεύει στη ζωή του, τι του προκαλεί αστάθεια ή τον αναστατώνει.


Πείτε τους ότι έχετε παρατηρήσει πρόσφατα ότι δεν δείχνουν τόσο ευτυχισμένοι και ότι ανησυχείτε για την ευημερία τους. Προσφέρετε τη βοήθεια σας αλλά με τους δικούς σας όρους.


Ενθαρρύνετε τους να κάνουν κτήμα τους τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού τους, να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, να συναντήσουν και άλλους ανθρώπους. Να είστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες τους και δείξτε τη χαρά σας όταν πετυχαίνουν κάτι. Ακόμα και τα μικρά κατορθώματα και οι καθημερινές μικρές νίκες ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση και δίνουν κίνητρο για να συνεχίζουμε. Παρακινείστε τους καταπιάνονται με μία δραστηριότητα τη φορά και με λιγότερο απαιτητικές προκλήσεις ώστε για να διασφαλίζουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο. Μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε ότι θα είστε δίπλα τους αν σκοντάψουν.


Κάντε τους ερωτήσεις αντί να παρέχετε έτοιμες απαντήσεις. Όταν ακολουθείτε τον εύκολο δρόμο να υποκύπτετε σε όλα όσα ζητούν συμμαχείτε με την εξαρτητική τους πλευρά. Την επόμενη φορά που θα στραφούν σ’ εσάς για βοήθεια μην δώσετε εύκολα μια λύση ώστε να αποφύγετε να μάθετε περισσότερα για το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και προκειμένου να μην δαπανήσετε πολύ χρόνο. Κάντε ερωτήσεις όπως «Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει;» «Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και ποιες οι εναλλακτικές;», πείτε τους ακόμα τι θα κάνατε εσείς διαφορετικά.


Τέλος, ενθαρρύνετε τους να αναλάβουν δράση. Μάθετε για τους στόχους και τις προτεραιότητες του φίλου ή του αγαπημένου σας προσώπου. Ρωτήστε τους τι να είναι αυτό που τους εμποδίζει από το να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, και πώς θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεραστούν πιο εύκολα και γρήγορα οι δυσκολίες που συναντούν. Μια καλή άσκηση θα ήταν να καταγράψουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο για να βάλουν τις σκέψεις τους σε τάξη αλλά και για να ανατρέχουν σε αυτές σαν υπενθύμιση όποτε το κρίνουν σκόπιμο.


 


 


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X