Η κακή διατροφή της εγκύου αίτιο διαβήτη στο παιδί

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχείς που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της καλής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως σε ό,τι αφορά στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψαν ότι η κακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο οι βασικές γενετικές αλλαγές συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της γήρανσης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι μεταβάλλοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης στα τρόφιμα που κατανάλωναν οι θηλυκοί αρουραίοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ήταν σε θέση να επηρεάσουν τον ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στους απογόνους τους-όταν αυτοί θα έφταναν στην τρίτη ηλικία της ζωής τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γενετικές αλλαγές, ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής της μητέρας οδηγεί σε μειωμένη έκφραση ενός γονιδίου που ονομάζεται Hnf4a, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να παράγει το πάγκρεας αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Η επικεφαλής της μελέτης,  δρ Susan Ozanne υποστηρίζει πως: «Το πιο συναρπαστικό με τα συμπεράσματα είναι ότι αρχίζουμε πλέον να καταλαβαίνουμε το πώς η διατροφή κατά τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής του μωρού στην κοιλιά της μητέρας του επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία του».  

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής  φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι η μελέτη προσθέτει στις ενδείξεις πως η διατροφή της μητέρας μπορεί να αλλάξει τον έλεγχο ορισμένων γονιδίων στο αγέννητο παιδί της. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για τις μέλλουσες μητέρες  για να ανησυχούν υπερβολικά.

 

Σχετικά άρθρα