Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κατά του Brexit το 53% των Βρετανών
Κατά του Brexit το 53% των Βρετανών   thumbnail

Κατά του Brexit το 53% των Βρετανών

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για την εφημερίδα «The Telegraph», το 53% των Βρετανών λέει «όχι» στο Brexit.


 


Το ποσοστό είναι ενισχυόμενο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε στις 5 Απριλίου.


Αντίθετα, το ποσοστό υπέρ του Brexit υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 41%.


Από την πλευρά του, αναποφάσιστο εξακολουθεί να δηλώνει το 6% των ερωτηθέντων.


Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, σύμφωνα με υπολογισμούς του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλέστηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον το ποσό των 4.300 στερλινών, αντίστοιχο των 5.420 ευρώ, θα χάνει ετησίως κάθε βρετανικό νοικοκυριό αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε.


«Η Βρετανία θα είναι σε μόνιμη βάση φτωχότερη αν εγκαταλείψει την Ε.Ε., γιατί θα έχει λιγότερο εμπόριο, λιγότερες επιχειρήσεις και θα προσελκύει λιγότερες επενδύσεις» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την κοινή γνώμη.


Επικαλέστηκε τους ίδιους υπολογισμούς για να προειδοποιήσει πως σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί από 3,8% ώς 7,5% σε διάστημα 15 ετών. Προσέθεσε πως θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα της χώρας κατά 36 δισ. στερλίνες ετησίως ή 45,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το άθροισμα του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.


Αντικρούοντας επιχειρήματα των οπαδών του Brexit, υποστήριξε πως ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει η Νορβηγία και έχει διασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η βρετανική οικονομία θα είναι το 2030 μικρότερη κατά 4% σε σύγκριση με το μέγεθος που θα έχει παραμένοντας στην Ε.Ε.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, που έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός Brexit για τη βρετανική οικονομία. Εχουν προηγηθεί ανάλογες προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων, και το ΔΝΤ.


Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζουν τη ζημιά που ήδη πλήττει τη βρετανική οικονομία εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 39% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.


Παράλληλα, έρευνα του Centre for Economic Performance του London School of Economics εμφανίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βρετανία να μειώνονται κατά 22% σε περίπτωση Brexit.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X