Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Γιαν Φαμπρ: μετά τις αντιδράσεις για το φεστιβάλ 'αναζητά την ουτοπία' στη Φλωρεντία
Γιαν Φαμπρ: μετά τις αντιδράσεις για το φεστιβάλ 'αναζητά την ουτοπία' στη Φλωρεντία  thumbnail

Γιαν Φαμπρ: μετά τις αντιδράσεις για το φεστιβάλ 'αναζητά την ουτοπία' στη Φλωρεντία

Ανοιξε το Σαββατοκύριακο για το κοινό η μεγάλη έκθεση του Jan Fabre στην πλατεία della Signoria της Φλωρεντίας που απλώνεται σε τρία διαφορετικά σημεία της ιστορικής πόλης, στην πλατεία και σε δυο εμβληματικά κτίρια. 


 


Ο τίτλος της εγκατάστασης με τη χελώνα είναι «Searching for Utopia», αναζητώντας την ουτοπία δηλαδή και δεν αποτελεί το μόνο έργο της υπαίθριας έκθεσης. Στέκεται δίπλα στον έφιππο «Μεγάλο Δούκα Κόζιμο Ι» αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης, δημιουργία του περίφημου φλαμανδού γλύπτη Τζαμπολόνια. Παραδίπλα, ένας ολόχρυσος άνδρας μετράει τα σύννεφα (σύμφωνα με τον τίτλο του) και ανταγωνίζεται τα αντίγραφα των αγαλμάτων «Δαβίδ» του Μιχαήλ Αγγελου και «Ιουδήθ» του Ντονατέλλο.


'Η σφαίρα με τα σκαθάρια' μέσα στο Παλάτσο Βέκιο


 

Εμβληματικά έργα του και φιλμ από θεατρικές παραστάσεις του (όλα δημιουργίες από το 1978 ως και το 2016) εκτίθενται στο Palazzo Vecchio και στο Forte Belvedere. Στο Παλάτσο Βέκιο, οι επισκέπτες βλέπουν μια σειρά από γλυπτά του Φλαμανδού, τα οποία έρχονται σε άμεσο διάλογο με τα εκπληκτικά φρέσκο και τα αντικείμενα τέχνης που φυλάσσονται στην «Αίθουσα της Δικαιοσύνης», στα διαμερίσματα της Ελεονώρας και στην «Αίθουσα των κρίνων». Εκτός από τα χαρακτηριστικά γλυπτά του Γιαν Φαμπρ, φιλοξενείται και μια τεράστια σφαίρα (έχει διάμετρο 2,5 μέτρα) καλυμμένη με κελύφη σκαθαριών η οποία «συνομιλεί» με την περίφημη σφαίρα που υπάρχει στην «Αίθουσα των Χαρτών» του Παλάτσο.


'Ενας άνδρας μετράει τα σύννεφα' έξω από το Παλάτσο Βέκιο Από τις 14 Μαΐου, 60 έργα του από μπρούτζο και κερί θα εκτεθούν στο Forte di Belvedere. Πολλές αυτοπροσωπογραφίες, μπρούτζινα σκαθάρια, φιλμ με περφόρμανς του Φαμπρ παρουσιάζονται ως αναφορά στην έννοια της μεταμόρφωσης. Το «Spiritual Guards» θα μείνει ανοιχτό για το κοινό ως τις 2 Οκτωβρίου και στα τρία σημεία. Πρόκειται για μια από τις πιο σύνθετες και πολλαπλών εκφάνσεων εκθέσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη σε δημόσιο χώρο. Και είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης θα έχει τρία διαφορετικά σημεία εξαιρετικής ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας στη Φλωρεντία στη διάθεση του για να εκθέσει ταυτόχρονα έργα του – συνολικά εκατό. 


Στην οροφή του Forte di Belvedere Πηγή: protagon.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X