Νεφρολιθίαση: Πέτρες κυστίνης

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Η νεφρολιθίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία μπορεί να οριστεί ως η κρυσταλλοποιήση των ούρων. Η εμφάνιση της είναι συχνή σε όλες της ηλικίες. Σε ένα υγιές άτομο, κατά τη διάρκεια της παραμονής των ούρων στο ουροποιητικό, είτε δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι είτε σχηματίζονται ιδιαίτερα μικροί οι οποίοι και αποβάλλονται χωρίς επιπλοκές.</span></p>
<div class="k2FullText">
<p> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Ένας σημαντικός παράγοντας της νεφρολιθίασης είναι η διατροφή, δεδομένου ότι η σύνθεση των ούρων σχετίζεται άμεσα με αυτήν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη νεφρολιθίασης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά με συνέπεια ελάχιστα στοιχεία να μπορούν να υποστηρίξουν τον ρόλο των διαιτητικών συστάσεων. Ένα από αυτά τα είδη είναι οι πέτρες κυστίνης, μια γενετική διαταραχή η οποία προκαλεί αυξημένη νεφρική απέκκριση κυστίνης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Οι πέτρες κυστίνης συνήθως απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Τα διατροφικά μέτρα έχουν ως στόχο την αύξηση του pH των ούρων μιας και η δημιουργία των συγκεκριμένων πετρών ευνοείται υπό συνθήκες χαμηλότερου pH. Συνεπώς συνίσταται αυξημένη κατανάλωση νερού συνήθως υψηλότερη από εκείνη που συνιστάται στην δημιουργία άλλων λίθων. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου μειώνει την συγκέντρωση κυστίνης. Επιπλέον μια δίαιτα χαμηλή σε μεθειονίνη (απαραίτητο αμινοξύ πρόδρομος της κυστεΐνης και της κυστίνης)μπορεί να είναι επωφελής. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να στηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva;">Συνοπτικά συνίσταται:</span></p>
<ul>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων λίτρων νερού ανά ημέρα</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva;">Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva;">Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών(για την αύξηση του pH των ούρων )</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva;">Μείωση της ζωικής πρωτεΐνης η οποία έχει αποδειχθεί ευεργετική στην αύξηση pH των ούρων</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν μεθειονινη όπως: φιστίκια, καλαμπόκι (ποπ-κορν), μπρόκολο, μανιτάρια, κουνουπίδι, αβοκάντο, πατάτες, σπανάκι, αρακά, τόφου, φασόλια, μπιζέλια, σόγια, σιτάρι, καρύδια καθώς και το κρέας, το ψάρι ,τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Κατά συνέπεια, υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε τύπο νεφρολιθίασης, πέρα από τις γενικές οδηγίες διατροφής που συνιστώνται προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός λίθων. Οι προσαρμοσμένες διατροφικές συστάσεις είναι απαραίτητες για την πρόληψη σχηματισμού λίθων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:</span></p>
<ol>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Felix Grases, Antonia Costa-Bauza , Rafel M Prieto, Renal lithiasis and nutrition: Nutrition Journal ,06 September 2006.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Margaret S. Pearle, David S. Goldfarb, Dean G. Assimos, Gary Curhan, Cynthia J. Denu-Ciocca, Brian R. Matlaga, Manoj Monga, Kristina L. Penniston, Glenn M. Preminger, Thomas M.T. Turk, James R. White , Medical Management of Kidney Stones: AUA Guideline : The Journal of Urology, August 2014, 316–324</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">E.N. Taylor1 , G.C. Curhan1, 2, Diet and fluid prescription in stone disease: Kidney International , 1 September 2006, 835–839</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">Anita Saxena, RK Sharma, Nutritional aspect of nephrolithiasis : Indian J Urol </span><span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;">31 December 2010, 523-530</span></li>
</ol>
<p style="text-align: justify;">diatrofi.gr<span style="font-family: verdana, geneva; font-size: 12pt; line-height: 1.3em;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα