Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Παθολογία / Νεφρολιθίαση: Πέτρες κυστίνης
Νεφρολιθίαση: Πέτρες κυστίνης   thumbnail

Νεφρολιθίαση: Πέτρες κυστίνης

Η νεφρολιθίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία μπορεί να οριστεί ως η κρυσταλλοποιήση των ούρων. Η εμφάνιση της είναι συχνή σε όλες της ηλικίες. Σε ένα υγιές άτομο, κατά τη διάρκεια της παραμονής των ούρων στο ουροποιητικό, είτε δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι είτε σχηματίζονται ιδιαίτερα μικροί οι οποίοι και αποβάλλονται χωρίς επιπλοκές. 


Ένας σημαντικός παράγοντας της νεφρολιθίασης είναι η διατροφή, δεδομένου ότι η σύνθεση των ούρων σχετίζεται άμεσα με αυτήν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη νεφρολιθίασης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά με συνέπεια ελάχιστα στοιχεία να μπορούν να υποστηρίξουν τον ρόλο των διαιτητικών συστάσεων. Ένα από αυτά τα είδη είναι οι πέτρες κυστίνης, μια γενετική διαταραχή η οποία προκαλεί αυξημένη νεφρική απέκκριση κυστίνης.


Οι πέτρες κυστίνης συνήθως απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Τα διατροφικά μέτρα έχουν ως στόχο την αύξηση του pH των ούρων μιας και η δημιουργία των συγκεκριμένων πετρών ευνοείται υπό συνθήκες χαμηλότερου pH. Συνεπώς συνίσταται αυξημένη κατανάλωση νερού συνήθως υψηλότερη από εκείνη που συνιστάται στην δημιουργία άλλων λίθων. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου μειώνει την συγκέντρωση κυστίνης. Επιπλέον μια δίαιτα χαμηλή σε μεθειονίνη (απαραίτητο αμινοξύ πρόδρομος της κυστεΐνης και της κυστίνης)μπορεί να είναι επωφελής. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να στηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας.


Συνοπτικά συνίσταται:  • πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων λίτρων νερού ανά ημέρα

  • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού

  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών(για την αύξηση του pH των ούρων )

  • Μείωση της ζωικής πρωτεΐνης η οποία έχει αποδειχθεί ευεργετική στην αύξηση pH των ούρων

  • Περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν μεθειονινη όπως: φιστίκια, καλαμπόκι (ποπ-κορν), μπρόκολο, μανιτάρια, κουνουπίδι, αβοκάντο, πατάτες, σπανάκι, αρακά, τόφου, φασόλια, μπιζέλια, σόγια, σιτάρι, καρύδια καθώς και το κρέας, το ψάρι ,τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


Κατά συνέπεια, υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε τύπο νεφρολιθίασης, πέρα από τις γενικές οδηγίες διατροφής που συνιστώνται προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός λίθων. Οι προσαρμοσμένες διατροφικές συστάσεις είναι απαραίτητες για την πρόληψη σχηματισμού λίθων.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:  1. Felix Grases, Antonia Costa-Bauza , Rafel M Prieto, Renal lithiasis and nutrition: Nutrition Journal ,06 September 2006.

  2. Margaret S. Pearle, David S. Goldfarb, Dean G. Assimos, Gary Curhan, Cynthia J. Denu-Ciocca, Brian R. Matlaga, Manoj Monga, Kristina L. Penniston, Glenn M. Preminger, Thomas M.T. Turk, James R. White , Medical Management of Kidney Stones: AUA Guideline : The Journal of Urology, August 2014, 316–324

  3. E.N. Taylor1 , G.C. Curhan1, 2, Diet and fluid prescription in stone disease: Kidney International , 1 September 2006, 835–839

  4. Anita Saxena, RK Sharma, Nutritional aspect of nephrolithiasis : Indian J Urol 31 December 2010, 523-530


diatrofi.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X