Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σύνοδος 4 Βαλκανικών χωρών για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη
Σύνοδος 4 Βαλκανικών χωρών για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη thumbnail

Σύνοδος 4 Βαλκανικών χωρών για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη

Ένας νέος δρόμος καλής γειτονίας, ένα πρότυπο πολιτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να γκρεμίσει τείχη και φράχτες εθνικιστικής περιχαράκωσης, ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.


Αυτές είναι οι προθέσεις και ο στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει, αύριο Πέμπτη 21/4 και μεθαύριο, στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τους ομολόγους του, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των βόρειων γειτονικών μας χωρών.


Ένα μεγάλο στοίχημα. Η γειτονιά μας ζει τη δραματικότερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση αφορά τους πάντες. Είτε το ομολογούν, είτε όχι. Οι συλλογικές προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις και κοινή δράση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, ούτε καμμία άλλη μπορεί να εξαιρεθεί, όταν όλοι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε σύνορα και μία κοινή οικογένεια.


Η τετραμερής Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη- με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αλλά και με παρουσία της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- φιλοδοξεί να δείξει τον δρόμο για το πως πρέπει να οργανώνεται η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρχών, αξιών και κεκτημένου της Ε.Ε. Όσο επιβαρυμένο κι αν είναι μερικές φορές το πεδίο των διμερών σχέσεων, όταν η πραγματικότητα είναι αυτή που επιβάλλει επιτακτικά την στενότερη δυνατή συνεργασία των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του Διαδρόμου "Ανατολικής Μεσογείου / Δυτικών Βαλκανίων.


Η Συνάντηση ξεκινά αύριο με συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί, το πρωί η συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εσωτερικών, στη συνέχεια οι κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και, τέλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου.


Οι στόχοι της είναι σαφείς: αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν διεξοδικά οι τρόποι με τους οποίους οι τέσσερις χώρες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, ταυτόχρονα, την ασφάλεια των πολιτών τους, την ασφάλεια των συνόρων τους, καθώς και την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων προς τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας.


(φωτο αρχειο eurokinissi)


hot doc

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X