Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Η κατάθλιψη, το στρες και η καρδιακή προσβολή: Νέα ερευνητικά δεδομένα
 Η κατάθλιψη, το στρες και η καρδιακή προσβολή: Νέα ερευνητικά δεδομένα thumbnail

Η κατάθλιψη, το στρες και η καρδιακή προσβολή: Νέα ερευνητικά δεδομένα

Παρ’ όλο που η κατάθλιψη, το στρες, η εξάντληση συνδέονται με την αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής όσοι έχουν πάθει έμφραγμα συχνά δε λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αγωγή για την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα.


 Η Σουδική έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, μικρότερους των 75 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Όλοι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτό το γκρουπ με ένα άλλο ισάριθμο, ίδιας ηλικίας που δεν είχαν υποστεί έμφραγμα.


Το 14% όσων είχαν καρδιακό επεισόδιο παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με 7% κατάθλιψης στην ομάδα όσων δεν είχαν υποστεί έμφραγμα.


Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της εξάντλησης συνδέθηκαν με διπλάσιες πιθανότητες εμφράγματος παρ’ όλο που η έρευνα δεν απέδειξε ότι το προκάλεσαν.


Μόνο στο 16% των ασθενών που έπαθαν έμφραγμα και είχαν κατάθλιψη χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά συγκριτικά με το 42% των ανθρώπων που δεν είχαν υποστεί επεισόδιο και είχαν κατάθλιψη. Οι ερευνητές θεώρησαν απίθανο η απόσταση που διαπιστώνεται να καλύφθηκε με συνεδρίες ψυχοθεραπείας.


Οι ασθενείς με την καρδιακή προσβολή εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στρες στο σπίτι (18% έναντι 11%) και στη δουλειά (42% έναντι 32%). Η έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα στρες στο σπίτι σχετίζονταν με τον κίνδυνο εμφράγματος.


Οι ασθενείς είπαν επίσης ότι δεν είχαν τον απόλυτο έλεγχο της εργασιακής τους κατάστασης. Επιπλέον, όσοι είχαν υποστεί έμφραγμα είχαν και περισσότερες πιθανότητες να είναι διαζευγμένοι, ενώ όσοι δεν είχαν υποστεί είχαν σύντροφο.


Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι πολλοί περισσότεροι καρδιοπαθείς είχαν υπάρξει θυμωμένοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε αντίθεση με τους υγιείς συμμετέχοντες.


Μια ερευνήτρια ανέφερε ότι διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες όπως η κατάθλιψη και η εξάντληση είναι η βασική αιτία για τις μακράς διάρκειας άδειες ασθενείας στη Σουηδία για παραπάνω από μια δεκαετία.


«Ξέραμε ότι το στρες και η κατάθλιψη αποτελούν παράγοντες εμφράγματος αλλά αυτό που για πρώτη φορά δείχνει η παρούσα έρευνα και είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι καρδιοπαθείς δε λαμβάνουν αγωγή για την κατάθλιψη.»


Παρ’ όλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το στρες, το αυξημένο στρες μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση και αν η εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει σε κατάθλιψη. Υπάρχει μια κλίμακα. Η αντιμετώπιση του στρες, της εξάντλησης, της κατάθλιψης πρέπει να είναι ο στόχος αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται και για άλλες παθήσεις εκτός από την καρδιοπάθεια.  


Η εν προκειμένω έρευνα είχε κανονιστεί να παρουσιαστεί στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Καρδιολογίας στην Αθήνα. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε τέτοιες συναντήσεις συνήθως θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να εκδοθούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X