Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μετρά συμμάχους η κυβέρνηση
Μετρά συμμάχους η κυβέρνηση  thumbnail

Μετρά συμμάχους η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκεται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγή Γαλιατσάτου για το real.gr με σκοπό να αξιοποιήσει τις διαφορετικές απόψεις που εκδηλώνονται στους κόλπους των δανειστών και να διαμορφώσει συνθήκες που θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει – χωρίς απαγορευτικό πολιτικό κόστος – τον κάβο των μέτρων-ρεζέρβα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.


 


Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση κατέγραψαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διαπραγμάτευση, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ διαφώνησε και με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την άποψη ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί τώρα η διευθέτηση του χρέους: "Όμως αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί. Νομίζω πως αυτό που έλεγε ο κ. Σόιμπλε είναι πως δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα η ανάγκη να συζητηθεί το θέμα. Όμως υπάρχει μια πολιτική ανάγκη", δήλωσε στο Πρακτορείο MNI o Πρόεδρος της Κομισιόν.


Κυβερνητικά στελέχη εντάσσουν τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, αλλά και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ντομπρόβσκις που έγιναν μια μέρα νωρίτερα στις υποστηρηκτικές για τις επιδιώξεις της Αθήνας δηλώσεις, ενώ εκλαμβάνουν ως απολύτως θετικές κινήσεις τόσο την απόφαση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, να εντάξει τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο τις αναμενόμενες για σήμερα ανακοινώσεις της Εurostat σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα υπερκέρασε κατά πολύ τον στόχο.


Από την άλλη πλευρά, καταγράφουν ως ιδιαιτέρως αρνητική την παρέμβαση του κ. Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση για το χρέος και ως δύσκολες αλλά αναμενόμενες χθεσινές διαρροές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρείται ότι εκφράζουν την κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup, ότι η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί και νομοθετικά για τα μέτρα-ρεζέρβα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.


Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη, efsyn.gr Αυτό το τελευταίο δεν το συζητούν καν η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Και παρά τις αποστάσεις που κράτησαν από τις δηλώσεις Δραγασάκη για το θέμα αυτό συμμερίζονται απολύτως την άποψη ότι θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν ζητηθεί από τους βουλευτές να νομοθετήσουν μέτρα άλλων τριών δισ. (και μάλιστα από την ατζέντα του ΔΝΤ) επιπλέον των 5,4 δισ. στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.


Προτεραιότητα λοιπόν έχει να απεμπλακεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από αυτές τις πιέσεις ενώ πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος είναι να δρομολογηθεί και η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους αφού θεωρούν πως μόνον αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για δανεισμό από τις αγορές.


Εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής, όπου κανείς δεν περιμένει να ληφθούν αποφάσεις για τα θέματα αυτά, αλλά και έκτακτων συνδιασκέψεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που μπορεί να γίνουν ακόμα και πριν από το Πάσχα αν ξεπεραστούν οι διαφωνίες με τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. που έχουν συμφωνηθεί, στην κυβέρνηση προσπαθούν να οικοδομήσουν τη βέλτιστη στρατηγική, ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που επιθυμούν.


Στο πλαίσιο αυτό, είναι διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν μια αναφορά στη συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων-ρεζέρβα που ζητούν οι δανειστές, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν νομικά για τα μέτρα αυτά πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


 Στη βάση αυτή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με όσους πιστεύουν στην κυβέρνηση, ότι στηρίζουν ή θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθεια να πετύχει μια συμφωνία που δεν θα την γονατίσει πολιτικά με στόχο αυτή η άποψη να διαμορφωθεί και ως συμμαχία που θα επιχειρήσει να κλονίσει την κυριαρχία των απόψεων του κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, ώστε να διαμορφωθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως αυτό και δύσκολο θα είναι, και ότι χρόνος πολύς δεν υπάρχει και ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακολουθεί την τακτική του μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Ενώ είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος, ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι έχει αμφιβολίες για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και επανέφερε τη γνωστή θέση για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ερωτηθείς σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως "δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης", φέρεται να είπε.


"Επίσης πιστεύω ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας φέτος δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει πρόοδο", υποστήριξε. Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως οι Ελληνες για πρώτη φορά συμφώνησαν να δεχθούν ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Και έκλεισε με μια φράση που μάλλον ακούγεται ειρωνική: "Οι Ελληνες θα βιώσουν τώρα πώς είναι μία σύγχρονη διοίκηση."


Επίσης, "τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%", σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Eurostat.


"Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ", εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: "Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους" και καταλήγουν: "Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X