Αρχική / Υγεία / Καθιστική ζωή : Πόσο θα αλλάξεις αν κάθεσαι 30 λεπτά λιγότερο την ημέρα
Καθιστική ζωή : Πόσο θα αλλάξεις αν κάθεσαι 30 λεπτά λιγότερο την ημέρα  thumbnail

Καθιστική ζωή : Πόσο θα αλλάξεις αν κάθεσαι 30 λεπτά λιγότερο την ημέρα

Kαινούρια έρευνα δείχνει ότι το να κάθεται κανείς λιγότερο μπορεί να συμβάλει στο να ζήσει περισσότερο.


Βραζιλιάνοι ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία από 54 χώρες συνέδεσαν την καθιστική ζωή για περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα με το 3,8% των θανάτων (από όλους τους λόγους).


Με το να περιορίσουμε την ώρα που καθόμαστε σε λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 0,2 χρόνια – ή περισσότερο από δύο μήνες, συνιστούν οι ερευνητές.


Η έρευνα έρχεται πως επίρρωση των αυξανόμενων ενδείξεων ότι η καθιστική ζωή απειλεί τη ζωή μας και ότι ακόμα και η συχνή άσκηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να περιορίσει τις επιβλαβείς συνέπειες του να κάθεται κανείς πολλές ώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.


H ανακοίνωση τους γίνεται διαδικτυακά, λίγους μήνες πριν την έντυπη δημοσίευση της στο τεύχος του Αυγούστου του Αμερικάνικου Περιοδικού για την Προληπτική Ιατρική.


Οι συγγραφείς της έρευνας εκτίμησαν τις συνέπειες του να καθόμαστε λιγότερες ώρες ανεξάρτητα από την ήπια ή την εντατική άσκηση.


Ακόμη και μια μικρή – 10% μείωση της ώρας που καθόμαστε – για παράδειγμα 30 λεπτά λιγότερο τη μέρα – μπορεί να επιδράσει ευεργετικά άμεσα.


Πιο θεαματικές αλλαγές – για παράδειγμα 50% μείωση της ώρας που καθόμαστε ή δυο ώρες λιγότερο – αντιπροσωπεύει το λιγότερο τρεις φορές λιγότερους θανάτους.


Παρά τον αυξανόμενο όγκο των ευρημάτων που καταδεικνύουν τους κινδύνους της καθιστικής ζωής είναι δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν αλλαγές, πρόσθεσαν οι ερευνητές.


Παρ’ όλο που η καθιστική θέση είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής είναι γνώρισμα των σύγχρονων μοντέρνων κοινωνιών.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X