Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / H κυβέρνηση ζήτησε τα αποθεματικά των νοσοκομείων
H κυβέρνηση ζήτησε τα αποθεματικά των νοσοκομείων  thumbnail

H κυβέρνηση ζήτησε τα αποθεματικά των νοσοκομείων

H κυβέρνηση αναζητώντας πόρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους, μετά τα ταμεία, ζήτησε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε φέρει για τους ίδιους λόγους το 2015.
Η εντολή δόθηκε την Πέμπτη (21/4) το πρωί και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο, η κίνηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.


Το e-mail κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και φέρει την υπογραφή του Θεόδωρου Κοματά, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.Από την εντολή εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου. 


Τα ποσά ενδέχεται να κυμαίνονται από 500.000 έως και 20 εκατ. ευρώ ανά ίδρυμα.


Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν πλεονάσματα και επιτυχείς διαπραγματεύσεις, ζητά να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των Νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.»


«Χρήματα χρωστούμενα όμως δεν αποτελούν αποθεματικά! Η ανεύθυνη και χωρίς σχέδιο πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων να έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισεκ. ευρώ. Ακριβώς ένα χρόνο μετά την καταστροφική αποστράγγιση των αποθεματικών των δημοσίων φορέων (Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια κλπ) γινόμαστε στο ίδιο επικίνδυνο έργο θεατές!»


«Οι περυσινές ενέργειές τους οδήγησαν στο αχρείαστο 3ο μνημόνιο και ανέβασαν το λογαριασμό στα 5,5 δισεκ. ευρώ! Οι φετινές που θα τον φτάσουν; Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν! Να παραιτηθούν, πριν να είναι αργά για τη χώρα!» 


Η ΝΔ είχε σχολιάσει την κίνηση αυτή με την εξής ανακοίνωση: «Το κόστος της 'καθυστερημένης’' διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα εκτινάχθηκε στα 5,5 δις ευρώ.  Την ίδια ώρα, συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πέρυσι και τον αναγκαστικό δανεισμό, 'σκουπίζοντας' όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει. Τελευταίο τους σημερινό 'θύμα', τα αποθεματικά των νοσοκομείων, που μεταφέρονται άρον – άρον στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ήττες είναι αλλεπάλληλες, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να θριαμβολογεί.»


Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αναφέροντας: «Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά. Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής  κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έναν ατυχή αντιπερισπασμό στην επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από τα νοσοκομεία να υλοποιήσουν την τυπική τους υποχρέωση.»
Πηγή: protothema.gr, kathimerini.gr, enikos.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X