Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις-Ψάχνουν μέτρα "ρεζέρβα"
Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις-Ψάχνουν μέτρα "ρεζέρβα" thumbnail

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις-Ψάχνουν μέτρα "ρεζέρβα"

Ξεκινούν και πάλι από σήμερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να κλείσουν τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ (5,4 δισ. άμεσα και 3,6 δισ. ευρώ εφεδρικά), σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της Ολλανδίας, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ μίλησε για την δυνατότητα μια έκτακτης συνόδου κορυφής μέχρι και την Πέμπτη, αν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις πέντε ημέρες καθαρής διαπραγμάτευσης που απομένουν οικονομικό επιτελείο και δανειστές θα πρέπει:

Να οριστικοποιήσουν ασφαλιστικό και φορολογικό που κατατέθηκαν χθες στην Βουλή, ώστε να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό κλείνοντας έτσι μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

Να καταθέσουν στην Βουλή και το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ στο 24%, τέλη κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ , συνδρομητικής τηλεόρασης, ΕΦΚ σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα, τέλη κυκλοφορίας) οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ.

Η προσθήκη που υπάρχει πλέον είναι, ότι θα πρέπει να βρεθούν και να ψηφιστούν και τα μέτρα ύψους 3,6 δισ.ευρώ (2% του ΑΕΠ), που ζητούν ΕΕ και κυρίως το ΔΝΤ ως εφεδρεία σε περίπτωση αποκλίσεων.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε από χθες μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ, ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να νομοθετηθούν προληπτικά ώστε να εφαρμοστούν όποτε και αν χρειαστεί.

Με δεδομένο ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποδέχθηκε στην Ολλανδική πρωτεύουσα να υιοθετήσει τα μέτρα, σχεδιάζεται μια είδους παράκαμψη ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.

Πάνω στον Οργανικό νόμο για την σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες αυστηρά όρια για έσοδα και δαπάνες από το 2018 και μετά.
 
Αν τα όρια αυτά δεν επιτευχθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αυτόματη ενεργοποίηση κάποιων από τα μέτρα που θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Το ακόμη πιο δύσκολο θέμα θα είναι η επιλογή των μέτρων, η κοστολόγηση και εφαρμογή τους, καθώς η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ από το Άμστερνταμ επανέλαβε πολλές φορές χθες ότι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «αξιόπιστα».

Δηλαδή να φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ποια μέτρα παίζουν ως «έκτακτα»

Υποψήφια για την λίστα των εφεδρικών μέτρων είναι παρεμβάσεις οι οποίες αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω υψηλού πολιτικού κόστους ή είναι προγραμματισμένα να συζητηθούν από την επόμενη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα:

Μια ακόμη παρέμβαση στον ΦΠΑ, σε προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες έπεσαν στα μαλακά από τις αλλαγές του 2015.

Τέτοιες παρεμβάσεις είναι:

- Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24%, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (νερού ηλεκτρικού ρεύματος).

- Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.

- Η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% που ισχύει για τα φάρμακα τα βιβλία και τα εισιτήρια του θεάτρου.

¨Όλα αυτά τα είδη αναμένεται να μεταταχθούν στο συντελεστή του 13%
.
– Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 8.180 ευρώ που ζητούν από τώρα οι δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να θέσει μια τόσο μεγάλη μείωση στα μέτρα «ύστατης καταφυγής».

- Ουσιαστικές περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης, αλλά και τα ειδικά μισθολόγια για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς , δικαστικούς και υψηλόβαθμο κλήρο.

Επίσης, στην κατεύθυνση της συνέχισης των αλλαγών στο δημόσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.

- Το πάγωμα επ’ αόριστου των νέων προσλήψεων, με την διατήρηση στο ακέραιο του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις.

Σε αμφισβήτηση τίθεται ακόμη αν θα επιτραπούν και οι συνολικά 6.700 προσλήψεις που θεωρούνται σήμερα σίγουρες αφού έπρεπε να γίνουν από το 2010, αλλά αναβάλλονταν για να συγκρατηθούν οι δαπάνες του δημοσίου.

- Ορισμός σημαντικών περικοπών ή στις αμυντικές δαπάνες με αρχή τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί από φέτος στον προϋπολογισμό.

- Εξοικονόμηση περίπου 950 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018, όπως αναφέρεται και στο τρίτο μνημόνιο.

- Δέσμευση εκ των προτέρων από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των συνολικά 27 αποκρατικοποιήσεων που περιείχε το υπόμνημα του μνημονίου ΙΙΙ, στις οποίες περιλαμβάνονται η πώληση του 51% της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ.

Οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα έρθουν έσοδα 1,4 δισ. το 2016, 3,7 δισ. το 2017 και 1,3 δισ. το 2018.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X