Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βούτσης: Να διεκδικίσουμε αποτελεσματικά τις γερμανικές οφειλές
Βούτσης: Να διεκδικίσουμε αποτελεσματικά τις γερμανικές οφειλές thumbnail

Βούτσης: Να διεκδικίσουμε αποτελεσματικά τις γερμανικές οφειλές

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχετικά με τις γερμανικές οφειλές, στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός εξωστρεφούς προγράμματος το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους «για να πάμε πολύ γρήγορα στη φάση μιας αποτελεσματικής διεκδίκησης».


Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή με θέμα «Ιστορική μνήμη και χρέος, παρουσίαση βιβλίων – ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές», μίλησε για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο εξής.


Παράλληλα, τόνισε πως «αντιπροσωπεία της Επιτροπής, έχοντας μια συγκεκριμένη στοχοθεσία πρέπει να επικοινωνήσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μεταβεί στη Γερμανία, να μεταβεί στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες είχαν ανάλογες εμπειρίες και με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν αυτά τα θέματα». Μοίρα


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι «κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει όταν σβήνει την ιστορική μνήμη και αφήνει ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του. Κι αυτές τις μνήμες πρέπει να τις διατηρήσουμε και να τις μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές». Μάλιστα, ανακοίνωσε την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημης μέρας εορτασμού στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.


Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας,Μανώλης Γλέζος, μίλησε για μια «ιστορική μέρα», και «θυρανοίξια της ιστορίας», γιατί «η έρευνα για την ιστορία ενός λαού δεν είναι τυχαίο γεγονός. Όταν σταματήσουμε να λησμονούμε τότε θα δημιουργούμε αληθινά γεγονότα». Επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.


hotdoc

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X