«Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ και κοιμάται μόνο 2 ώρες την ημέρα! Μπορεί να πάρει υπνωτικά;»

H μητέρα μου είναι 61 ετών και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο Αλτσχάιμερ. Τον τελευταίο καιρό δεν κοιμάται πάνω από 1 – 2 ώρες την ημέρα και σχεδόν ποτέ το βράδυ.

Αυτό φυσικά δημιουργεί επιπλέον κόπωση στην οικογένεια αφού τη φροντίζουμε στο σπίτι. Σε αυτό το στάδιο της ασθένειας μπορεί να της χορηγηθεί θεραπεία κατά της αϋπνίας; Κάποιο υπνωτικό, για παράδειγμα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Νευρολογίας Παύλος Σακκάς

Μπορεί  να πάρει κάποιο απλό υπνωτικό φάρμακο βεζοδιαζεπίνης. Ένα χάπι κάθε βράδυ μπορεί να είναι ευεργετικό, μα δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη δοσολογία! Μπορεί λοιπόν, η χορήγηση να είναι ευεργετική αλλά πρέπει να γίνει με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού. Άλλωστε αυτά τα φάρμακα για να χορηγηθούν πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί κιόλας.

Από την άλλη, έρευνα προ μερικών χρόνων έδειξε πως κοινά αγχολυτικά ευθύνονται ή επηρεάζουν όσους έχουν Αλτσχάιμερ. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα 11% των γυναικών μέσης ηλικίας στις ΗΠΑ λαμβάνει τέτοια φάρμακα. Όμως, πάντα έχει να κάνει με το εκάστοτε άτομο και τι χάπια παίρνει. Για αυτό, η όποια χρήση φαρμάκων πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

ilikiomeno-zeugari-provlimata

Παύλος Σακκάς
Καθηγητής Ψυχιατρικής – Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπάρχει τεστ που σου δείχνει αν θα πάθεις Αλτσχάιμερ ή όχι: Θα το έκανες;

Αλτσχάιμερ: Η γυναίκα που μπορεί να «σώσει» όσους πάσχουν από τη νόσο

Νίκησε το Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τρόπο ζωής!

Σχετικά άρθρα