Αρχική / More / Life stories / Βασίλισσα Ράνια: Πώς μια κοινή θνητή ζει το δικό της βασιλικό παραμύθι
Βασίλισσα Ράνια: Πώς μια κοινή θνητή ζει το δικό της βασιλικό παραμύθι  thumbnail

Βασίλισσα Ράνια: Πώς μια κοινή θνητή ζει το δικό της βασιλικό παραμύθι

Όμορφη, δυναμική και απαστράπτουσα, κλέβει τα φλας των φωτογράφων και αυτή τη φορά όχι αδίκως, μιας και βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στη Λέσβο. Εκεί, βρέθηκε κοντά στους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ. 
Γεννήθηκε με το όνομα Ράνια Αλ Γιασίν στις 31 Αυγούστου του 1970 στο Κουβέιτ από Παλαιστίνιους γονείς. Εκεί μεγάλωσε και πήγε σχολείο, ενώ αργότερα βρέθηκε για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο.


1622441-la-reine-rania-de-jordanie-a-publie-le-950×0-2


Η Ράνια αριστερά με τον πατέρα της και τον μικρότερο αδερφό της.


Όσο ήταν φοιτήτρια εκεί, ξέσπασε ο πόλεμος του Κόλπου με αποτέλεσμα οι γονείς της να εκδιώχθούν από το Κουβέϊτ μαζί με άλλους 300.000 Παλαιστίνιους. Οι κατηγορίες που τους επιβάρυναν ήταν αυτές της συνεργασίας με τον κατακτητή της χώρας. Αμέσως μετά, μετακόμισαν στην Ιορδανία. 
Αφού πήρε το πτυχίο στα χέρια της, η Ράνια επέστρεψε στην Ιορδανία όπου εργάστηκε στην CITIBANK και στην Apple Computer. Είναι τόσο διάσημη με τη δράση που σήμερα διαθέτει και το προσωπικό της YouTube κανάλι. Τον άντρα της, πρίγκιπα Αμπντάλα, τον γνωρίζει όταν ήταν καλεσμένη σε κάτι φίλους της και αυτός την ερωτεύεται κεραυνοβόλα, τόσο πολύ που τέσσερις μήνες μετά, το 1993, παντρεύονται. Η Ράνια έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή της: "Δεν θυμάμαι ποτέ ως παιδί να ονειρεύτηκα να παντρευτώ έναν πρίγκιπα αλλά πάντα επιθυμούσα και ήλπιζα να παντρευτώ έναν ευμενή άνδρα που θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες μου να είναι καλός σύζυγος και πατέρας. Όταν συνάντησα τον Αμπντάλα αναγνώρισα σ΄ αυτόν όλες αυτές τις αρετές και μάλιστα πολύ καλύτερες και ανώτερες  από αυτές που επιθυμούσα να διαθέτει ο μέλλοντας σύζυγός μου."


46035-01_1141251Δεν αργεί να έρθει και το πρώτο τους παιδί, μόλις ένα χρόνο μετά (28-6-1994), ένα αγόρι που παίρνει το όνομα του παππού του, βασιλιά Χουσεΐν. Η πριγκίπισσα Ιμάν έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά, το 1996, ενώ το ζευγάρι δεν… σταματά εκεί και προσθέτει άλλα δύο μέλη στην οικογένεια: την πριγκίπισσας Σάλμα(26-9-2000) και τον πρίγκιπα Χασέμ (30-1-2005).

Αφού έρχεται στον κόσμο και η Ιμάν, μετακομίζουν στην Καλιφόρνια όπου ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα εξασκηθεί σε μία στρατιωτική βάση της περιοχής. Ζουν μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, εντελώς ανώνυμοι μέσα στο πλήθος. Η βασίλισσα Ράνια παραδέχτηκε πως αυτή ήταν η πιο όμορφη περίοδος της ζωής τους.2 RANIA


Μετά το θάνατο του βασιλιά της Ιορδανίας, ο νέος βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β', χρήζει την σύζυγό του Ράνια βασίλισσα της Ιορδανίας και αυτή αναλαμβάνει αμέσως και με προσήλωση τα νέα της καθήκοντα.


3221308621_1_3_3Fc5QUf5


Φωτογραφία από την τελετή της ενθρόνισης στις 7 Φεβρουαρίου 1999.


Αν και είναι μόλις 28 ετών, ο λαός της Ιορδανίας την δέχεται με θαυμασμό. Μέσα από τπ γραφείο του παλατιού, δουλεύει αδιάκοπα και στοχεύει στην μόρφωση των παιδιών της Ιορδανίας και στην επαγγελματική απασχόληση των γυναικών. Δεν χάνει την επαφή της με με τα πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δεδομένα της Ιορδανίας, αλλά απ' ότι φαίνεται, είναι πλήρως ενημερωμένη και για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ο σύζυγός της μεταμφιέζεται και κάνει απρόσμενες επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα και σχολεία, ώστε να δει ο ίδιος με τα μάτια του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του. Όταν ο βασιλιάς επιστρέφει στο σπίτι η Ράνια προσπαθεί να μην τον απασχολεί με τα θέματα της εργασίας τους. "Πιστεύω πως έχει ανάγκη να ηρεμήσει όταν είναι με την οικογένειά του. Προσπαθώ ως σύζυγος του να τον εμψυχώσω και να επιδιώξω να διαφυλάξω την ηρεμία στην ζωή του", έλεγε σε φίλους τους.Το 2004 η βασίλισσα Ράνια κατέκτησε την δέκατη τρίτη θέση ως μία από τις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Mετά την "Αραβική Άνοιξη" του 2011 αναγκάστηκε να μειώσει τα ταξίδια της στο εξωτερικό και να αλλάξει το στιλ της. Τα ακριβά κομψά συνολάκια από διάσημους οίκους αντικαθιστούνται με σκουρόχρωμα ταγέρ και αυστηρά φορέματα, κλειστά πάντα στον λαιμό και μακριά μανίκια. 

Αυτό όμως δεν την πτοεί καθόλου να αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο της στη φιλανθρωπία. Ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει σωστά τον ρόλο της ως βασίλισσα, για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των διαφόρων τομέων της κοινωνίας στην Ιορδανία αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ιορδανία δραστηριοποιείται και υποστηρίζει την εκπαίδευση, την χειραφέτηση, τον τουρισμό και την νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό διάλογο, σε μια προσπάθεια κιόλας να αλλάξει την παγκόσμια άποψη για το ισλαμ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως έχει αναφέρει και σε συνέντευξή της, ενθαρρύνει και τα παιδιά της προς αυτή την κατεύθυνση: "Η βασιλική οικογένεια ήταν πάντα δίπλα στο λαό της Ιορδανίας και συνδεδεμένη μαζί του. Ενθαρρύνω τα παιδιά μου να έρχονται μαζί μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να καλλιεργήσω μέσα τους το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό τους. Ολοι έχουμε την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν συμπονετικοί πολίτες, ασχολούμενοι με την κοινότητά τους και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους".Για το θέμα των προσφύγων και την εγκατάσταση Σύρων στην Ιορδανία η βασίλισσα Ράνια έχει πει: "Παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα, με περιορισμένους πόρους, η Ιορδανία ήταν πάντα δίπλα στους γείτονές της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Σήμερα, οι Σύριοι πρόσφυγες αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού μας. Υπήρξε, φυσικά, γενναιόδωρη βοήθεια από δωρητές, όμως υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ". 


The Queen of Jordan met female refugees who are receiving help at the Women's Protection and Empowerment Center in Ramtha, north of Jordan


Επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στο Αλ Κουμ αλ Αχμάρ.


Το 2009 είχε τιμηθεί με το YouTube Visionary Award επειδή "έθεσε την τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνικής αλλαγής", "ανεβάζοντας" μια σειρά από βίντεο με άποψη για τα "καυτά" ζητήματα της περιοχής της: την αλήθεια για τα δυτικά κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν Αραβες και μουσουλμάνους, την τρομοκρατία, τα εγκλήματα τιμής και τις γυναίκες της Αραβίας. Στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Της αρέσει πολύ η Κρήτη και η Ρόδος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X