Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό-η συζήτηση στη Βουλή
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό-η συζήτηση στη Βουλή  thumbnail

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό-η συζήτηση στη Βουλή

Με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι υπηρετεί αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταρρίπτει την επιχειρηματολογία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές και εξοντωτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων, άρχισε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.


 


H διαδικασία συνεχίζεται με ακρόαση φορέων για να ολοκληρωθεί στις Επιτροπές την Παρασκευή μετά το Πάσχα, στις 6 Μαΐου. Τότε περίπου θα προσδιοριστεί και η ημερομηνία εισαγωγής και ψήφισής του από την Ολομέλεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι επικαλούμενος το ασφυκτικό των προθεσμιών και τις πιέσεις των Θεσμών, αρχικώς ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλος απέρριψε την πρόταση για τις 6/5. «Πηγαίνει μακριά η 6η Μαΐου» είπε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ετέθη η πρόταση, που άλλαζε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Tο ειδικό ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας στις Επιτροπές την Πέμπτη 5/5. Η κατά μία ημέρα αναβολή έμοιαζε ως μεγάλη καθυστέρηση για την κυβέρνηση, ωστόσο τελικώς και υπό την πίεση αρκετών βουλευτών της αντιπολίτευσης συμφώνησε ο κ. Κατρούγκαλος.


Αμέσως μόλις τα διαδικαστικά «έκλεισαν», πήρε το λόγο για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου ο υπουργός Εργασίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας –όπως ήταν φυσικό- στο απυρόβλητο τις δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κληρονομήσαμε, είπε, «αδιέξοδο και μια χαοτική κατάσταση». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ρεαλιστικές, σημειώνοντας πως διέπονται από «κοινωνική ευαισθησία», «κοινωνική αποτελεσματικότητα, άμβλυνση ανισοτήτων», «εφαρμογή κανόνων ισονομίας» και «κοινωνική δικαιοσύνη». Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλές οι εισφορές για πολλούς», για να συμπληρώσει πως «για να διατηρήσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων, δεν υπάρχει εναλλακτική. Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν οι εισφορές χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί», τόνισε. Με ανάλογη επιχειρηματολογία υποστήριξαν το νομοσχέδιο οι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.


«Το νομοσχέδιο συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για όλους» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου. «Η βασανιστική και σε βάρος του λαού πορεία των τελευταίων μηνών, είναι διανομή της φτώχειας, κι εκεί δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Είστε οι σφαγείς των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Αυτό το έκτρωμα που καταδυναστεύει και διαλύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν θα το υποστηρίξουμε» πρόσθεσε.


«Η ιστορία θα σας καταγράψει ως τον μακελάρη του ασφαλιστικού κ. υπουργέ» είπε με τη σειρά της απευθυνόμενη στον κ. Κατρούγκαλο η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κοινωνικά άδικο, αντιασφαλιστικό, αντεργατικό και αντιαναπτυξιακό». Για να συμπληρώσει: «Το ασφαλιστικό συνοδεύεται από φορολογική επιδρομή και δεν μπορείτε να κρυφτείτε όσες ωραιοποιήσεις κι αν επιχειρήσετε. Το νομοσχέδιο ευνοεί την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή».


Την εκτίμηση ότι «δεν θα σταματήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις, ούτε στις νέες ούτε στις παλιές» έκανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. «Οι θυσίες του λαού για εσάς δεν έχουν τέλος. Η «κοινωνική δικαιοσύνη» της κυβέρνησης είναι η εξομοίωση προς τα κάτω», υπογράμμισε.


Η κυβέρνηση βαδίζει «σε μονοπάτι λαϊκισμού» επεσήμανε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά καλείτε εργαζόμενους να εργαστούν περισσότερα χρόνια, να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές για να πάρουν πολύ μικρότερες συντάξεις – αν πάρουν συντάξεις».


Για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης έκανε λόγο εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ευ. Καρακώστας αφού επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ όσο και σε όλα τα άλλα κόμματα, μίλησε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για την περίοδο του «καθεστώτος της 4ης Αυγούστου».


«Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από αυτή τη μεταρρύθμιση. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι σαν τις άλλες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που μάλιστα έχουν στόχευση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα για το ασφαλιστικό στην Επιτροπή της Βουλής.


Ο υπουργός έκανε λόγο για «δύο πολύ μεγάλες απουσίες από την αίθουσα». «Η απουσία όσων δεν έχουν φωνή και η απουσία του διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Οι δύο μεγάλες οργανώσεις, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητούσαν τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και δεν ήρθαν να συζητήσουν για κανένα από τα επιμέρους ζητήματα. Κατεξοχήν περίπτωση του ναυαγίου του διαλόγου είναι η περίπτωση της ματαίωσης της συζήτησης που είχε ξεκινήσει με τους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά από μία πρώτη συνάντηση και φαινόταν ότι διαμορφώνεται μία συμφωνία για το ότι είναι δικαιότερος τρόπος υπολογισμού των εισφορών στη βάση του πραγματικού εισοδήματος και όχι του εξωπραγματικού, υπήρξε μία απόσυρση από το διάλογο η οποία κατέληξε σε μεγάλη βλάβη του κλάδου».


«Η αδιέξοδη πολιτική μη διαλόγου κινδυνεύει να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των συμφερόντων των δικηγόρων, των μηχανικών και των γιατρών» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.


Αναφορικά με το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «μετά τις σημαντικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου το ποσοστό αυτών που επωφελούνται είναι ακόμα μεγαλύτερο».


«Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης. Δεν υπερασπίζομαι την ομάδα μου, αυτούς που βγάζουν 50.000-60.000 ευρώ. Εμείς είμαστε με τους πολλούς όχι με τους λίγους. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της δικής μας μεταρρύθμισης.  Το 90% κερδίζει, αυτοί που δεν έχουν φωνή κερδίζουν, οι αδύναμοι κερδίζουν, αυτοί που είναι έξω από την αγορά εργασίας κερδίζουν, αυτοί που βγάζουν 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν, αυτοί που είναι με μπλοκάκι κερδίζουν» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:


«Πέρα από την προσπάθεια να ευνοήσουμε την μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό είναι το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης».


«Η μεταρρύθμιση που κάνουμε είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα. Δεν έχει ανάλογο από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη Ευρώπη γιατί χαρακτηρίζεται από τον κοινωνικό χαρακτήρα, τη φροντίδα για τους αδύναμους και την τελική μέριμνα για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.Οι εκπρόσωποι των φορέων


Ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ απέρριψε το νομοσχέδιο λέγοντας πως "αναπαράγει στρεβλώσεις, αδικίες, αυξάνει τις εισφορές και δεν αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Συμπιέζει σε χαμηλότερες παροχές και επιτείνει την φτωχοποίηση. Το μόνο που παράγει το νομοσχέδιο αυτό είναι φθηνή δημαγωγία. Λέτε ότι δεν μειώνονται οι κύριες υφιστάμενες συντάξεις. Δεν λέτε την αλήθεια, θα έχουμε μειώσεις και σε αυτές καθώς είναι εκτεθειμένες στον πληθωρισμό. Ακούμε ότι θεσμοθετείτε ρήτρα ανάπτυξης μετά το 2018. Το νομοσχέδιο όμως άλλα λέει, αυτή η ρήτρα που προβλέπετε επειδή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι διαχρονικά πάντα μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αποκλεισμός από οποιαδήποτε αύξηση ή διατήρηση των κύριων συντάξεων. Επίσης αμφισβητούμε και έχουμε αρκετά ερωτηματικά περί της αύξησης των εισφορών και πώς θα υπάρξει η αποτελεσματική καταβολή τους".


Ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, επέκρινε την κυβέρνηση για "κροκοδείλια δάκρυα όταν μιλάγατε για τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια". Καθώς -όπως εξήγησε- εάν είσαστε αντίθετος στις χαμηλές συντάξεις που δινόντουσαν τα παλαιότερα χρόνια, το δικό σας νομοσχέδιο δίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις κατά 25%! Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να μην λερώσουν τα χέρια τους με αυτές στις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια αντιταχθεί».


Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, είπε πως «εμείς πριν ένα χρόνο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε σε μια αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να κλείσει η αξιολόγηση. Όμως καμμία από τις υπόλοιπες προτάσεις που κάναμε δεν υιοθετήσατε στο νομοσχέδιό σας. Ως εμποροβιοτέχνης αισθάνομαι δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Να μου δώσετε κύριε υπουργέ ένα περιβραχιόνιο, “του δεύτερης κατηγορίας πολίτη”, να το φοράω. Δεν αντιμετωπίζομαι ούτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε ως αγρότης. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συναδέλφων. Δεν αναφέρετε τίποτα στο νομοσχέδιό σας. Θα παραμένουν ανασφάλιστοι και εκτός συστήματος ασφάλισης. Το ίδιο και στο φορολογικό σκέλος του σχεδίου νόμου, πάλι και εκεί δεν έχω αφορολόγητο εγώ ως έμπορος και βιοτέχνης. Και εκεί “δεύτερης κατηγορίας πολίτης”. Κύριε Πρόεδρε και κύριοι υπουργοί μετά το τέλος της συνεδρίασης θα περάσω από την γραμματεία να πάρω το περιβραχιόνιο του δεύτερης κατηγορίας πολίτη…»


Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εστίασε στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και είπε πως “εμείς λέμε ναι στην αναλογική καταβολή με την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών τάξεων. Όχι στις συντάξεις επιδόματα. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα εξορθολογήσει το σύστημα και δεν θα κατεδαφίζει δικαιώματα.” Κάλεσε ακόμη να μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία πραγματικής μεταρρύθμισης. “Να μην επιτρέψετε καταστροφικά λάθη. Ας αφήσετε αυτή την φορά στην άκρη την πολιτική και να κοιτάξετε την πραγματική οικονομία και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχετε από τους Θεσμούς να υπάρξουν αλλαγές που θα κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργήσει και να είναι αξιόπιστο.”


Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΔ, και “πρώην νοικοκυραίων” όπως πρόσθεσε δηκτικά είπε πως «αυτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια δεν τα βλέπουμε πουθενά – ακόμα και στις τροποποιήσεις που γίνονται από το αρχικό σχέδιο νόμου που διαβάσαμε δεν μπαίνει καμία τάξη. Εμείς άλλη εμπιστοσύνη δεν έχουμε εκτός από τον αγώνα μας. Από τα 480 ευρώ που ήταν η βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ τώρα πάει στα τριακόσια τόσα της εθνικής! Είναι επίσης προπαγάνδα αυτό που ακούγεται από νέους ανθρώπους ότι εμείς σήμερα πληρώνουμε τις συντάξεις των παππούδων μας είναι λάθος. Εμείς έχουμε καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις μας περιμένοντας να δούμε μια καλύτερη ημέρα που δεν βλέπουμε.»


Ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό επισημαίνοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί οι αναλογιστικές μελέτες. Και αναρωτήθηκε «ποια είναι η σημασία της ακρόασης όταν δεν έχουμε τις αναλογιστικές. Θα συζητήσουμε με φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις και με αυτές θα λάβουμε στο τέλος αποφάσεις; Δεν μπορεί – είπε- να λέτε ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα ούτε οι εκτιμήσεις και οι προβολές, που έχετε κάνει. Πώς να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις; Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να υπάρχει βιωσιμότητα γιατί διαπνέεται από αναποτελεσματικότητα και αφερεγγυότητα και έχει δυσανάλογο κόστος.


Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ζήτησε να «μας αφήνετε στην ανεξαρτησία και στην αυτοτέλεια του Ταμείου μας. Και να πούμε ότι παίρνοντας τα αποθεματικά του Ταμείου θα σώζατε το ασφαλιστικό σύστημα, θα ήταν μια βάση συζήτησης αλλά και αυτό δεν ισχύει. Οι εισφορές που καθιερώνετε για τους ασφαλισμένους μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες. Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις εγγυητικές που πρέπει να καταθέτουν; Για να έχει μια δυνατότητα να επιζήσει ένας μηχανικός θα πρέπει να βγάζει πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως. Σε ποια χώρα, σε αυτή που η οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει; Είναι ένα νομοσχέδιο, είπε, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου, ενός ήδη διαλυμένου κλάδου. Εμείς θέλουμε να μας αφήσετε μόνους μας ως Ταμείο και την απόδειξη ότι μπορούμε σας την καταθέτουμε τώρα και είναι η αναλογιστική μας μελέτη που δείχνει την βιωσιμότητά μας.


Ο Δημήτρης Κουμπιάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ανέφερε πως σήμερα κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο για το οποίο απεργούμε για 6η ημέρα. Εμείς, ζητάμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, είπε, σε ένα ελλειμματικό εν τη γεννέσει του Ταμείο θα εξανεμίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και της περιουσίας τους που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων.


Ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, είπε ότι «η κατάργηση του αγγελιοσήμου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά, καταργεί την αυτονομία των Ταμείων άρα και την αυτονομία των Δημοσιογράφων. Είναι ένα σημείο που έχει να κάνει με την ελευθεροτυπία. Ένας τρίτος κίνδυνος είναι ότι οι δημοσιογράφοι χωρίς την αυτοτέλεια ασφάλισης στο τέλος θα πλαισιώνουμε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις και θα έχουν προγράμματα. Και οι δημοσιογράφοι θα μετατραπούν σε ένα άλλοθι τους για να λέγονται αυτές οι επιχειρήσεις ΜΜΕ. Εμείς λέμε να μείνει το αγγελιόσημο και να επεκταθεί στο διαδίκτυο για να κατοχυρωθεί και εκεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Να σταματήσει η αυθαιρεσία και η ζούγκλα που υπάρχει στο διαδίκτυο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ. Η ανεξαρτησία του Δημοσιογράφου κατοχυρώνεται από την ανεξαρτησία των Ταμείων του. Και γι αυτό σας ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη.»


Ο Ευάγγελος Μπούτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών είπε πως «τώρα συνειδητοποίησα γιατί όλη η κοινωνία ήταν μαζί μας στα αγροτικά μπλόκα. Εμείς δεν πήγαμε συντεχνιακά. Εάν όλοι είχαμε την ίδια γραμμή θα είχαμε στριμώξει την κυβέρνηση και ίσως την τρόικα. Αυτό το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτίωση, θα γλιτώσεις από τον “λύκο και θα σε φάει η αρκούδα”. Πρέπει να αποσυρθεί… δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, κανείς δεν θα δουλεύει για να πληρώνει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Από πού θα φάμε εάν το ψηφίσετε… Το 50% των αγροτών σήμερα είναι απλήρωτοι, από πού θα πάρετε εισφορές, από τον μη έχοντα. Τι θα προτιμήσω, να μην έχει το παιδί μου να φάει και η οικογένειά μου για να πληρώσω την ασφάλιση; Βρήκατε, όμως, και το “κόλπο”, θα τα πάρετε από τις ενισχύσεις και τα δικαιώματα αλλά εάν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα πώς θα καλλιεργήσουμε; Και εάν δεν καλλιεργήσουμε εμείς εσείς τι θα φάτε… ντουβάρια; Εμείς θα φάμε και κανένα κοτόπουλο και καμία ντομάτα… Εσείς τι θα φάτε; Εμείς και τα 68 μπλόκα ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις. Αποσύρετέ τα για να μπορεί και κανείς βουλευτής σας να βγει στα χωριά.»


Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ, αναρωτήθηκε «γιατί μας καλέσατε σήμερα εδώ για να λάβετε την έγκρισή μας για φτωχοποίηση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας; Να καλύψετε την αντισυνταγματικότητα που επεσήμανε το ΕΛΓ με την απουσία των αναλογιστικών μελετών; Μας λέτε ότι το νομοσχέδιο δεν μας επηρεάσει αλλά δεν είναι αληθές καθώς αλλάζουν οι διατάξεις για την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας Αναρωτηθήκατε, τι σημαίνει για έναν ένστολο, να πρέπει να υπηρετήσει 20 χρόνια ώστε να ξεπεράσει την μονάδα στον υπολογισμό της αναπλήρωσης; Συντάξεις αναπηρίας και απώλειας ζωής εν ώρα υπηρεσίας, έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών και ανοπηρίας, τι θα γίνουν οι οικογένειές μας; Με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείτε τα 11 ΛΑΦΚΑ. Θα υποστούμε και νέες περικοπές. Καταργείτε τις διατάξεις που εσείς πρόσφατα νομοθετήσατε αλλά δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Μας θέλετε για άλλοθι, αλλά σε άλλοθι εμείς δεν μπαίνουμε ποτέ. Ούτε αντοχή ούτε ανοχή υπάρχει περαιτέρω. Αυτό δεν θα περάσει γιατί ακόμα υπάρχουμε.»


Ο Γιώργος Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ανέφερε πως «το νομοσχέδιο αυτό μας ρίχνει στην μηχανή του κιμά. Αυτά μας λέγατε ως συνταγματολόγος όταν μας καλούσατε στα συνέδρια; Εμείς με την δημοσίευση του νομοσχεδίου θα προσφύγουμε στο ΣτΕ» ενώ θύμισε τα όσα έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με τις περικοπές στους ενστόλους.


Ο Βασίλης Νικολόπουλος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, από την πλευρά του τόνισε πως αυτό το ασφαλιστικό πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των ΕΔ και Σ.Α. «Η ένταξη στον ΕΦΚΑ, έχει εκπλήξει ακόμα και τους Θεσμούς. Στο τρίτο μνημόνιο δεν αναφέρεται ενοποίηση των Ταμείων σε ενιαίο φορέα. Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί δεν εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, το ωράριο, οι υποχρεώσεις δεν συνάδουν με καμμία άλλη επαγγελματική ομάδα.» Για την ανταποδοτική σύνταξη, σημείωσε, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων και των πιλότων και επεσήμανε ειδικά για τις προβλέψεις στο θέμα χηρείας ότι είναι ανάλγητες, καθώς η πλειοψηφία των στρατιωτικών, οι σύζυγοί τους λόγω μετακινήσεων δεν εργάζονται. «Τι θα γίνει με αυτές τις οικογένειες που μένουν ορφανές και η σύζυγος είναι κάτω των 50 χρόνων; Δεν θα λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ! Βασικός πυλώνας ασφάλειας είναι οι ΕΔ, τις βλέπετε, τις ακούτε, πώς εργάζονται, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παράλληλα και στο προσφυγικό. Δείξτε τώρα εσείς έμπρακτα την αγάπη σας για να συνεχίζουν την προσφορά τους. Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να μην εφαρμόζουν μια κατ’ επιταγή πολιτική. Βάλτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.»


Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, που κλήθηκε στην Επιτροπή με πρόταση του Ποταμιού, για να μεταφέρει την δική του τεχνογνωσία από την μεταρρύθμιση που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και δεν πέρασε, ανέφερε πως «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν όλοι». Ανέφερε πως θεμέλιο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν αρκεί μόνο να τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές.


Έθεσε πέντε αρχές που πιστεύει ότι πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα. H αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων, της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και υφιστάμενων συνταξιούχων, της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη, της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και τέλος της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής, «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».


Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε πως το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009 καθώς πάνω «από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος». Κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης επεσήμανε πως το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας.


 


Πηγή: kathimerini.gr, enikos.gr, newsit.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X