Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας-όχι από Τουσκ, Σόιμπλε
Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας-όχι από Τουσκ, Σόιμπλε thumbnail

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας-όχι από Τουσκ, Σόιμπλε

Σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου για την Ελλάδα μετά την αναβολή του Eurogroup της Μ. Πέμπτης.


 


Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έρχεται ως αποτέλεσμα της αναβολής της συνεδρίασης του Eurogroup από την Μεγάλη Πέμπτη που προγραμματιζόταν για μετά το Πάσχα, μετά την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στη διαπραγμάτευση λόγω των επίμονων αιτιάσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και παρά την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών.


«Μίλησα σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Eurogroup και καταλήξαμε πως υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, πρέπει να αποφύγουμε την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι.


Ο κ. Τουσκ προεδρεύει των Συνόδων της ΕΕ και είναι αρμόδιος για την σύγκλησή τους.Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.


«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών. Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. φον Τισενχάουζεν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της Kαγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της Kαγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».


Όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η κ. φον Τισενχάουζεν επεσήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του Eurogroup ότι στους τέσσερις βασικούς τομείς της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων) υπήρξε πρόοδος αλλά ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού». Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, συνέχισε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και προσέθεσε: «Υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων την Παρασκευή. Αυτή ήταν η συμφωνία των συμμετεχόντων στο Άμστερνταμ και για αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση αλλά η συμφωνία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση».


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν βλέπει ανάγκη αυτή τη στιγμή για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα. Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μία τέτοια συνάντηση, ο Schaeuble απάντησε κατηγορηματικά "όχι" όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο όση απαιτείται από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο ο,τιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή».


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, "ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων."


«Η χθεσινή συζήτηση δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως την ευθύνη της ελληνικής πλευράς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών και πρόσθεσε: «Η χθεσινή συζήτηση διεκόπη προκειμένου να πάρουν οδηγίες οι επικεφαλής των θεσμών από τους δικούς τους επικεφαλής προκειμένου να δουν πώς θα χειριστούν παρακάτω τα ζητήματα».Στην ανακοίνωση της ακύρωσης του Eurogroup της Μ. Πέμπτης προχώρησε το βράδυ της Μ. Τρίτης ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις με την εξής ανάρτηση στο twitter: «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα επιπλέον μέτρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο». 


Είχε προηγηθεί γύρος τηλεφωνικών επαφών του Προέδρου του Eurogroup με πολλούς υπουργούς οικονομικών και τα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί.


Ο λόγος για την ακύρωση, είναι πως οι ελληνικές αρχές δεν κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο στα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup του Άμστερνταμ, αλλά ούτε και στα βασικά μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές όλα τα θέματα παρότι είναι 95% κοντά στη ολοκλήρωσή τους, έχουν ακόμα εκκρεμότητες. Το βασικότερο πρόβλημα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα του 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα η παρέμβαση στο φορολογικό.


Τα στελέχη της τρόικας αποχωρούν από την Αθήνα και σύμφωνα με πηγές δεν προτίθενται να επιστρέψουν πριν από το τέλος της περιόδου των εορτών. Αυτό δεν θα συμβεί πριν από τις 10 Μαΐου, καθώς η επόμενη εβδομάδα εκτός από την Πρωτομαγιά περιέχει και δύο ολλανδικές αργίες (ολλανδική κυλιόμενη προεδρία του συμβουλίου γαρ).


Το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο του Eurogroup είναι ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να δεσμευθεί, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα, ή μέθοδο που να πληροί τις αρχές που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ.


Ο Πρόεδρος του Eurogroup είχε την πρόθεση, λένε κύκλοι του περιβάλλοντός του να συγκαλέσει το Eurogroup, ακόμα και αν το θέμα των πρόσθετων μέτρων είχε μείνει ανοικτό, ακριβώς για να επιτευχθεί συμφωνία επ’ αυτού εκεί.


Όμως, πληροφορήθηκε ότι αφενός και τα υπόλοιπα θέματα-προϋποθέσεις παρέμειναν ανοικτά, αφετέρου υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από την Αθήνα, η οποία όμως δεν κατονομάζεται.


Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι κύκλοι του Μαξίμου διοχέτευαν την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τον Πρόεδρο Τουσκ, με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, με στόχο να περιφρουρηθούν οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.


Πηγές του Συμβουλίου εκφράζουν έκπληξη για την πρωτοβουλία, καθώς οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν πως η τρόικα αποφασίζει για τα δημοσιονομικά και αξιολογεί την επίτευξη των στόχων, το ΔΝΤ έχει άποψη και πρέπει να είναι στο πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να συμφωνεί και μαζί του και ο στόχος του 2018 είναι 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα).


Καμμία συμφωνία δεν λέει ότι η Ελλάδα κρίνει μόνη της την επάρκεια των μέτρων, καμία συμφωνία δεν αποκλείει τα εφεδρικά πρόσθετα μέτρα και καμμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για περιθωριοποίηση του ΔΝΤ – κάθε άλλο.


Επιπλέον, το αίτημα για πρόσθετα μέτρα ήταν αίτημα όλου του Eurogroup και όχι μόνο του ΔΝΤ. Το Eurogroup, τα κράτη-μέλη δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης (3%) από φόρους θα αποδώσουν και ζητάνε από την Ελλάδα να προγραμματίσει εφεδρικά μέτρα (2%) από δαπάνες.


Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως των στοιχείων της Eurostat για τα οποία τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης πιστεύουν πως δεν έχουν την επίπτωση που η Ελλάδα πιστεύει πως θα έχουν στο 2018.


Όσο για την Σύνοδο Κορυφής, δεν φτάνει να τη θέλει ο Α.Τσίπρας, πρέπει να τη θέλουν και όλες οι άλλες χώρες. Οι δε άλλες χώρες έχουν κουραστεί από το περσινό καλοκαίρι και αν πάνε σε Σύνοδο το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα, εκτιμά ο Θάνος Αθανασίου στο ρεπορτάζ του από τις Βρυξέλλες για το real.gr.


Σύμφωνα με τον Παναγή Γαλιατσάτο, αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν από το Πάσχα, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή. 


H Deutsche Welle επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρει πως «οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των αρχηγών κρατών της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές». 


«Υπάρχουν ήδη φήμες ότι ο Τσίπρας προχωράει σε τακτικισμούς και προκαλεί νέες εκλογές» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της και συνεχίζει: «Εάν τις έχανε θα έπρεπε οι συντηρητικοί να εφαρμόσουν το δικό του αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν τον Τσίπρα με την ψήφο των βουλευτών τους».


«"Διολισθαίνουμε και πάλι σιγά-σιγά σε ένα αδιέξοδο" δήλωσε στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ένας συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως εμπειρογνώμων. Άλλες κυβερνητικές πηγές αντίθετα κάνουν λόγο για το ότι θα πρέπει να επιδείξουν "γερά νεύρα" και ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κάθε μέρα που περνάει η Αθήνα έρχεται πιο κοντά στη χρεοκοπία. Τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια. Η Αθήνα συγκέντρωσε και τα τελευταία αποθεματικά των δημόσιων ταμείων. Ακόμα και το κοινοβούλιο μεταβίβασε στην Κεντρική Τράπεζα 67 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ» τονίζει η Welt στο δημοσίευμά της.


Με το ενδεχόμενο νέων εκλογών ασχολείται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει: «Μετά την προσωρινή αποτυχία των συνομιλιών για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταθέσει αίτημα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αυτό ανέφεραν χθες το βράδυ πολλά ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενα το γραφείο του Πρωθυπουργού. Στην Αθήνα εικάζουν πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν να βρουν μια γρήγορη λύση για νέα μέτρα λιτότητας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, ενδεχομένως η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα. 


Εντωμεταξύ, «παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο. «Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν "παράλογες" και ότι "σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση"», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.


Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».Πηγή: real.gr, enikos.gr, ΑΠΕ, ΜΠΕ, DW

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X