Πώς θα προστατευτώ από τον καρκίνο του πνεύμονα;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Συρίγος, αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», εξηγεί με ποιους τρόπους μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, και ιδίως τους πνεύμονες, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

 

 

 

 

 

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα;

Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα πρέπει να εξαλείψετε όσο το δυνατό περισσότερους παράγοντες κινδύνου της νόσου. Σίγουρα, δεν μπορείτε να αλλάξετε το γενετικό σας υλικό, μπορείτε όμως να κάνετε τα ακόλουθα:

* Να διακόψετε το κάπνισμα ή ακόμη καλύτερα να μην το αρχίσετε ποτέ.

* Να μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε παθητικό κάπνισμα.

* Να μην εκτίθεστε σε μολυσμένα περιβάλλοντα (αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση).

* Να μην εκτίθεστε σε περιβάλλοντα με αυξημένες εκπομπές ραδονίου ή άλλων ραδιενεργών σωματιδίων.

* Να μην εκτίθεστε σε ίνες άσβεστου, δηλαδή σε αμίαντο (βρίσκονται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους όπως τα ορυχεία, τα μηχανοστάσια των πλοίων και αλλού)

Εάν διακόψω το κάπνισμα εξαφανίζεται η πιθανότητα να εμφανίσω καρκίνο του πνεύμονα;

Με τη διακοπή του καπνίσματος δεν εξαλείφεται η πιθανότητα της εμφάνισης  καρκίνου του πνεύμονα, μειώνεται όμως σημαντικά. Δεν εξαλείφεται, γιατί δεν είναι ο μόνος αιτιολογικός παράγοντας, αλλά και γιατί πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να ισοβαθμιστεί ο κίνδυνος ενός πρώην καπνιστή με αυτόν ενός ανθρώπου που δεν κάπνισε ποτέ. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα υποδιπλασιάζεται μετά από τα πρώτα δέκα χρόνια διακοπής.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα;

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ίσως μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται να έχουν δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, επίσης, φαίνεται να αποτελεί προληπτικό παράγοντα. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα;

Από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται η σωματική άσκηση να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Υπάρχει κάποιο φάρμακο που μπορώ να λαμβάνω καθημερινά ή περιοδικά για να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα;

Για άλλα είδη καρκίνου έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα βιταμινούχα σκευάσματα όπως η β-καροτένη (ένα παράγωγο της βιταμίνης Α), ωστόσο αυτό δεν ισχύει στον καρκίνο του πνεύμονα. Αντίθετα, μάλιστα, ή λήψη αυτής της βιταμίνης από τους καπνιστές έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα