Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: Πόσο κινδυνεύεις από το ελεύθερο σεξ
Εγκυμοσύνη: Πόσο κινδυνεύεις από το ελεύθερο σεξ thumbnail

Σωτηρία, 32ετών

Εγκυμοσύνη: Πόσο κινδυνεύεις από το ελεύθερο σεξ

ΕΡΩΤΗΜΑ
Θέλω να σας ρωτήσω αν μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος αν κάνει ελεύθερα σεξ τις πρώτες τρεις (3) ημέρες μετά το τέλος της περιόδου της. Σας ρωτώ διότι αυτό μου συνέβη και έτσι εκβιάστηκα και παντρεύτηκα. Αν θέλετε βοηθήστε με με την επιστημονική σας άποψη

Στο ερώτημά απάντησε ο Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής
ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Όντως υπάρχει πιθανότητα να έχει μείνει μία γυναίκα έγκυος έχοντας σεξουαλική επαφή ακόμα και τις πρώτες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου της. Ειδικά όταν μία κοπέλα δεν έχει σταθερό κύκλο ή ο κύκλος της είναι πιο «μικρός» (λιγότερο από 28 ημέρες) τότε είναι συχνά δύσκολο να υπολογιστούν οι λεγόμενες γόνιμες ημέρες και θεωρητικά αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης.


Οι λεγόμενες γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι οι μέρες κοντά στην ωορρηξία, που συνήθως σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, οι ημέρες αυτές είναι κοντά στην 14η ημέρα, μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Επειδή το ωάριο έχει μία διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάνει τις 48 ώρες και ταυτόχρονα επειδή το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό για μέχρι και 48-72 ώρες, άρα και πριν από την ωορρηξία, οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας με κύκλο 28 ημερών υπολογίζονται μεταξύ 11ης (2-3 ημέρες πριν την ωορρηξία επειδή το σπέρμα μπορεί να παραμείνει για αυτό το χρονικό διάστημα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας μετά την επαφή) και 16ης (αφού όπως είπαμε το ωάριο μπορεί να «ζήσει» έως και 48 ώρες από την ωορρηξία) ημέρας του κύκλου. Αυτά φυσικά ισχύουν σε γενικές γραμμές και για μία γυναίκα με πολύ σταθερό κύκλο 28 ημερών. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχουν μία καθυστέρηση στην ωορρηξία τους, οπότε να είναι γόνιμες οι ημέρες και μετά την 16η ημέρα του κύκλου, ή αντίθετα να έχουν ωορρηξία πιο νωρίς, έτσι ώστε θεωρητικά, αν και με μικρή πιθανότητα να υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου, όπως μπορεί να έχει συμβεί και στην περίπτωσή σας. Για αυτό το λόγο και στις γυναίκες ή τα ζευγάρια που θέλουν να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη κύηση του συνιστούμε να χρησιμοποιούν αντισύλληψη πάντοτε.


Ελπίζω να καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες από τις απορίες σου. Είμαστε στη διάθεση σου για όποιες άλλες ερωτήσεις έχεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X