Μια ανώδυνη εξέταση του καρκίνου του πνεύμονα;

Μια αναγνώστριά μας, η Νίκη μας ρωτά για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

«Είμαι η Νίκη, καρκινοπαθής επί 5 χρόνια και κουρασμένη ψυχολογικά και σωματικά. Πώς μπορώ να κάνω τη σωστή επιλογή εξέτασης για ένα εύρημα στον πνεύμονα; Δεν θέλω άλλο πόνο, αλλά φοβάμαι για τα χειρότερα. Επιπλέον, ο πατέρας μου παλεύει με τον καρκίνο του πνεύμονα και του υπεζοκώτα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Κωνσταντίνο Συρίγο, Καθηγητή Παθολογίας Ογκολογία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» ο οποίος και έδωσε κάποιες κατευθυντήριες συμβουλές.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Συρίγος

Nίκη,

Πρέπει να είσαι γενναία. Ο καρκίνος δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής, δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος. Βέβαια θα υπάρχουν και στιγμές ψυχικού κάμματου και απογοήτευσης, αλλά αυτές ξεπερνιούνται σε συνεργασία με τον ογκολόγο σου.

Στην εποχή μας δεν επιτρέπεται ένας ασθενής να βιώνει πόνο σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό. Υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπευτικές μέθοδοι για να αντιμετωπισθούν όλες οι μορφές πόνου. Όπως υπάρχουν και διαγνωστικές προσεγγίσεις με καθόλου ή ελάχιστη ταλαιπωρία για τη διάγνωση μιας βλάβης στον πνέυμονα, π.χ. η απεικονιστική εξέταση PET-CT ή η κατευθυνόμενη, υπό αξονικό, παρακέντηση.

Μη διστάσεις να συζητήσεις όλα τα ενδεχόμενα με τον ογκολόγο σου, για να διαλέξετε μαζί την πιο ενδεδειγμένη για σένα μέθοδο.

 

 

Σχετικά άρθρα