Η βραχνάδα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου;

Ο όγκοι του λάρυγγα μπορεί να μην είναι μία ευρέως γνωστή μορφή καρκίνου, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί η εμφάνισή τους να είναι συνηθέστερη από ό,τι νομίζουμε. Ο κύριος Δημήτρης Μωραΐτης, Χειρουργός- Ογκολόγος, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση και την αντιμετώπιση των όγκων του λάρυγγα.  

                  

Γράφει ο Δημήτρης Μωραΐτης

-Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα;
Συνήθως το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η βραχνάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει είτε μια φλεγμονή ή πιο συχνά κάποιο όγκο στις φωνητικές χορδές. Όταν υπάρχει βραχνάδα, ειδικά όταν επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα, πάνω από 2 μήνες θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τον ειδικό, ώστε να εξετάσει το λάρυγγά του.

Μια απλή κλινική εξέταση με το λαρυγγοσκόπιο στο ιατρείο θέτει τη διάγνωση. Οι περισσότεροι όγκοι των φωνητικών χορδών (πολύποδες) είναι καλοήθεις και οφείλονται σε κατάχρηση της φωνής ή το κάπνισμα. Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα στην πλειοψηφία τους οφείλονται στο κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ.

-Θεραπεύονται οι όγκοι του λάρυγγα;
Η θεραπεία των όγκων του λάρυγγα ποικίλει ανάλογα με την αιτιολογία της και τον ασθενή. Συνήθως η αντιμετώπιση των καλοήθων όγκων των φωνητικών χορδών συνδυάζεται με αποφυγή των παραγόντων κινδύνου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση χωρίς τομές.

Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα έχουν πιο σύνθετη αντιμετώπιση που μπορεί να περιλαμβάνει επεμβατικές ή μη επεμβατικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Πλέον υπάρχουν μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια laser και του ρομπότ που ελαχιστοποιούν το τραύμα και επιτρέπουν την εξαίρεση των όγκων χωρίς τομές. Επιπλέον, η ακτινοβολία έχει εξελιχθεί και καταφέρνει θεραπεία των νεοπλασμάτων αυτών με ελάχιστες παρενέργειες. Η θεραπεία που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από το είδος και τη θέση του όγκου καθώς και τον ασθενή. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών.

-Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας του λάρυγγα;

Τα αποτελέσματα για τις  καλοήθεις νεοπλασίες του λάρυγγα είναι εξαιρετικά και συνήθως το πρόβλημα λύνεται εύκολα και μόνιμα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος και  στην αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων του λάρυγγα και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι εξαιρετική, ειδικά εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

 

Σχετικά άρθρα