Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Διαγωνισμός μαθητικής επιχείρησης δείχνει το μέλλον της ανακύκλωσης
Διαγωνισμός μαθητικής επιχείρησης δείχνει το μέλλον της ανακύκλωσης  thumbnail

Διαγωνισμός μαθητικής επιχείρησης δείχνει το μέλλον της ανακύκλωσης

Είναι το μέλλον της ανακύκλωσης ένας κάδος που διαθέτει ένα σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες; Θα μπορούσε. Γιατί η «πατέντα» είναι μιας ομάδας 15χρονων παιδιών από τα Αλώνια της Πιερίας, που τιμήθηκαν με το βραβείο «Καλύτερης Εταιρίας» του μαθητικού διαγωνισμού που διοργανώνει για δέκατη συνεχή χρονιά το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.


 


Το Smiley Bin που δημιούργησαν οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου του σχολείου είναι ένας κάδος, ο οποίος έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».


Η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece, η οποία αξιολόγησε τις 67 μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στις εκθέσεις, απένειμε το δεύτερο βραβείο για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν» στο «ΑPPOLLO» της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «ΕPEIKON» του Β' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Τα παιδιά είχαν την πρωτοποριακή ιδέα και κατάφεραν να υλοποιήσουν το «APPOLLO», μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που συνδυάζεται με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Κοιτώντας μέσα από αυτά τα γυαλιά ο χρήστης περιηγείται εικονικά στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αποκαλείται και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου».


Το τρίτο βραβείο «Καλύτερου Περιπτέρου» απονεμήθηκε στην εικονική επιχείρηση «ΦρουτοΕΕΕΕΚ…πλήξεις» του Σχολείου Ειδικής Αγωγής, ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Τα παιδιά τελειοποίησαν φέτος την περσινή μαθητική επιχείρησή τους δημιουργώντας μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά και χυμούς από εσπεριδοειδή που μαζεύουν από τα δέντρα της γειτονικής περιοχής του σχολείου τους, κυρίως από νεραντζιές. Με το εντυπωσιακό περίπτερό τους, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, το πάθος για την επιχείρησή τους και με τον γνωστό σεφ Ηλία Μαμαλάκη στο πλευρό τους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλή βαθμολογία από τους κριτές.


Επίσης, απονεμήθηκαν έπαινοι σε 11 μαθητικές επιχειρήσεις που ξεχώρισαν σε επιμέρους τομείς (οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργικότητας, τεχνολογίας κ.α.).


Πάντως, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εμπορικών εκθέσεων, όλα τα σχολεία της «Εικονικής Επιχείρησης» έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον τελικό, πανελλαδικό διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2016», που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου. Τα παιδιά καταθέτουν αυτές τις ημέρες τα επιχειρηματικά σχέδιά τους (business plan) τα οποία παίζουν και τον πιο καθοριστικό ρόλο για τη συγκεντρωτική βαθμολογία και στη συνέχεια θα προκριθούν οι 10 ομάδες που θα διαγωνιστούν στον τελικό.


Ο μεγάλος νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe στη Λουκέρνη της Ελβετίας, από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου 2016.


Τα παιδιά θα βρεθούν φέτος με άλλον «αέρα» στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, καθώς η Ελλάδα και το «ΣΕΝ/Junior Achievement Greece» χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη. H χώρα μας βραβεύτηκε ως η δεύτερη καλύτερη (μετά την Αυστρία) στην υλοποίηση των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στα σχολεία από τα 39 κράτη που απαρτίζουν το Junior Achievement Europe.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X