Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος
Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος   thumbnail

Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος


Η έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε ορισμένες κατηγορίες δερματικών ασθενειών, ενώ επιδεινώνει άλλες.
Σε ποιες περιπτώσεις όμως, ο ήλιος μπορεί να έχει προστατευτική δράση και σε ποιες να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά;


Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο ήλιος δρα ευεργετικά στην ψωρίαση επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες του επιβραδύνουν τη διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας.


Ωστόσο, δεν αποτελεί κανόνα, καθώς κάποιες μορφές ψωρίασης, όπως η φλυκταινώδης ή η ερυθροδερμική μπορούν να επιδεινωθούν.


Η ακμή είναι άλλη μια δερματική πάθηση που «βοηθά» ο ήλιος, διότι μειώνει το προπιονικό βακτηρίδιο, μια από τις αιτίες που προκαλούν την ακμή.


Στην περίπτωση, όμως, του επιχείλιου έρπη, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να τον επιδεινώσει ή και προκαλέσει υποτροπή.


Στην περίπτωση της λεύκης, που είναι μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, όπου ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και έτσι δεν παράγεται μελανίνη σε ορισμένα σημεία του σώματος (το δέρμα ασπρίζει) μπορεί να επιδεινωθεί, αν υπάρχει μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Αν και η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί την κυριότερη θεραπευτική προσέγγιση για τη λεύκη, ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να την επιδεινώσει.


Τόσο η λεύκη όσο και η ψωρίαση εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner, που χαρακτηρίζεται από επέκταση της νόσου μετά από έγκαυμα ή τραυματισμό.


Θα πρέπει να προστατεύουμε τις περιοχές που έχουν υποστεί λεύκη με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.


Ο ήλιος σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεση σε αυτόν. Η αλλεργία εκδηλώνεται με ερυθρότητα, πρήξιμο και φυσαλίδες στα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, κατά κανόνα στο ντεκολτέ, τους ώμους, τα μπράτσα, το λαιμό και σπάνια στο πρόσωπο.


Η φωτοαλλεργία υποχωρεί όσο μαυρίζουμε, επανέρχεται όμως συχνά το επόμενο καλοκαίρι με τα πρώτα μπάνια.


Για να είστε απόλυτα προστατευμένοι, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο φωτότυπος σας, που καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών κάθε ανθρώπου.
onmed

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X