Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σας
Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σας thumbnail

Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος στις γυναίκες, και σε ετήσια βάση κοστίζει παγκοσμίως σχεδόν επτακόσιες χιλιάδες ζωές.


Οι ισχύουσες οδηγίες συνιστούν σε όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου να αρχίζουν τον προληπτικό περιοδικό έλεγχο (τσεκ απ) γι’ αυτόν στην ηλικία των 50 ετών αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κρούσματά του στις νεότερες ηλικίες, επομένως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και τα ύποπτα συμπτώματά του, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αποφευχθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων εάν γίνουν εγκαίρως αντιληπτοί και θεραπευθούν οι αδενωματώδεις πολύποδες, που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Επιπλέον, έχει υψηλά ποσοστά ιάσεως εάν γίνει αντιληπτός πριν εξαπλωθεί πέραν του σημείου εμφανίσεώς του.


Περισσότεροι από 750 επιστημονικοί φορείς των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, έχουν αρχίσει παναμερικανική εκστρατεία για να έχει υποβληθεί σε προληπτική κολονοσκόπηση μέσα στην επόμενη διετία το 80% των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών.


Η τιτάνια αυτή προσπάθεια δεν είναι τυχαία. Για τον περισσότερο κόσμο η κολονοσκόπηση είναι επιεικώς μία δυσάρεστη εμπειρία ενώ ούτε η εξέταση κοπράνων, που είναι μία μη επεμβατική εναλλακτική λύση, αν και όχι τόσο ακριβής, γίνεται ευνοϊκά δεκτή από το κοινό.


Ωστόσο η δυσαρέσκεια δύσκολα πηγάζει από την διαδικασία της κολονοσκόπησης καθ’ εαυτής, αφού γίνεται με ήπια νάρκωση και δεν υπάρχει πόνος στη διάρκειά της. Για τους περισσότερους, η ιδέα της μεθόδου είναι η ενοχλητική και, βεβαίως, η διαδικασία καθαρισμού του εντέρου πριν από την εξέταση με τη βοήθεια καθαρτικών φαρμάκων.


Αν και όλ’ αυτά δεν είναι απλά, γεγονός παραμένει πως ο καρκίνος είναι πολύ χειρότερος. Συνεπώς κάνετε την κολονοσκόπηση. Μπορεί να σώσει τη ζωή σας.


Για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό ή συμπτώματα, η κολονοσκόπηση πρέπει – όπως προαναφέρθηκε – να αρχίζει στα 50 και μετά να γίνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια, αν δεν υπάρχουν ευρήματα. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει νωρίτερα, συνήθως στα 40.


Τον περασμένο μήνα, ο δρ Ουϊλιαμσον Μπ. Στραμ, γαστρεντερολόγος στον Ιατρικό Όμιλο Κλινικών Scripps, στην Καλιφόρνια, δημοσίευσε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ποσοστό 20-50% των ενηλίκων έχουν πολύποδες του παχέος εντέρου, από τους οποίους αρχίζουν οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου.


Όπως έγραψε, οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και μία διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας.


Προστατευτικοί παράγοντες είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δύο φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον ένα χρόνο, η κατανάλωση καφέ (πάνω από 2,5 φλιτζάνια την ημέρα) και η λήψη μιας παιδικής ασπιρίνης την ημέρα επί 10 ή περισσότερα χρόνια. Ωστόσο, επισήμανε, η λήψη των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από ιατρική συμβουλή και αφού συνυπολογιστούν οι δυνητικοί κίνδυνοι (π.χ. οι πιθανότητες γαστρεντερικής αιμορραγίας).


Αν και το ιδανικό είναι να γίνεται το τσεκ απ δίχως να υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα, οποιοσδήποτε δει αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου που διαρκούν επί περισσότερο από λίγες ημέρες ή αναπτύξει αίσθημα ότι πρέπει να πηγαίνει συνέχεια στην τουαλέτα ή έχει αίμα ή/και βλέννες στα κόπρανα, σκούρα κόπρανα, πόνο ή κράμπες στην κοιλιά, αδυναμία, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους, πρέπει να συμβουλεύεται έναν γιατρό, σύμφωνα με την ACS.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X