Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Μαστογραφία σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάθε πότε είναι απαραίτητη;
Μαστογραφία σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάθε πότε είναι απαραίτητη;  thumbnail

Μαστογραφία σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάθε πότε είναι απαραίτητη;


Η μαστογραφία αποτελεί έναν σπουδαίο σύμμαχο κάθε σύγχρονης γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Νέα επιστημονικά δεδομένα θέτουν ζήτημα σύγκρισης μεταξύ των εξετάσεων που γίνονται ανά έτος, έναντι προληπτικών εξετάσεων που γίνονται ανά διετία, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.Οι προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού μετά από εξετάσεις που γίνονται ανά διετία, έναντι του προληπτικού ελέγχου που γίνεται σε ετήσια βάση, είναι πιθανότερο να έχουν όγκους με λιγότερο ευνοϊκά προγνωστικά χαρακτηριστικά. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε μελέτη σε 15.440 γυναίκες , ηλικίας 40 έως 85 ετών, με καρκίνο του μαστού που διαγνώσθηκε εντός 1 έτους, από εξετάσεις που γίνονται ανά έτος ή εντός δυο ετών, με την μέθοδο της προληπτικής μαστογραφίας.


Τα πορίσματα των ερευνών


• Μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι ανά διετία προληπτικοί έλεγχοι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά όγκων σταδίου IIB ή υψηλότερου σταδίου, μέγεθος μεγαλύτερο των 15 χιλ. και με λιγότερο ευνοϊκά προγνωστικά χαρακτηριστικά, έναντι των ανά έτος προληπτικών ελέγχων.


• Μεταξύ των γυναικών οι οποίες επί του παρόντος λαμβάνουν μετά-εμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία (HT), οι ανά διετία προληπτικοί έλεγχοι, έτειναν να έχουν όγκους με λιγότερο ευνοϊκά προγνωστικά χαρακτηριστικά ,σε σύγκριση με τους ανά έτος προληπτικούς ελέγχους. Οι διαφορές δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.


• Τα ποσοστά όγκων με λιγότερο ευνοϊκά προγνωστικά χαρακτηριστικά δεν ήταν σημαντικά μεγαλύτερα, για τους ανά διετία ελέγχους, έναντι των ανά έτος προληπτικών ελέγχων μεταξύ των μετά-εμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι οποίες δεν υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία.


medicalblog.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X