Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ταξίδια: Τι παθαίνει το παιδί όταν βρίζετε στο αυτοκίνητο
Ταξίδια: Τι παθαίνει το παιδί όταν βρίζετε στο αυτοκίνητο thumbnail

Ταξίδια: Τι παθαίνει το παιδί όταν βρίζετε στο αυτοκίνητο

Τα παιδιά εκτίθενται όλο και περισσότερο σε συμπεριφορές επιθετικές, όταν οι γονείς τους φωνάζουν, γκρινιάζουν και εξαγριώνονται με άλλες οδηγούς, έναν πρότυπο, μάλλον, προς αποφυγήν παρά προς μίμηση. 
Πρόσφατη έρευνα εταιρείας ελαστικών  σε 1000 παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών στην Ευρώπη, δείχνει πως το 40% των παιδιών αναστατώνονται όταν οι γονείς τους χάνουν την ψυχραιμία τους στο τιμόνι. Μάλιστα για ένα παιδί στα τρία η εμπειρία είναι ανησυχητική αλλά και τρομακτική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των παιδιών παραδέχονται ότι οι γονείς τους οδηγούν πολύ "επιθετικά". Τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι οι γονείς χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο "υπεύθυνος ενήλικας" στο τιμόνι μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε.
Παράλληλα, οι οδηγικές πρακτικές των γονιών αναγκάζουν το 22% των ανηλίκων να "χωθούν" στο κάθισμα τους, για να προστατευθούν. Μάλιστα, ένα στα πέντε παιδιά έχει ήδη ζητήσει από τους "δικούς τους" να βελτιώσουν τον τρόπο που οδηγούν, έστω και αν το 14% από αυτά αποκαλύπτουν ότι φοβούνται πολύ να πουν στους γονείς τους ότι αυτοί αδιαφορούν.


"Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτονται αλλά και τονίζονται κάποιες σοβαρές αστοχίες, κακές οδηγικές συνήθειες αλλά και το μείζον θέμα της αγενούς συμπεριφοράς εκατομμυρίων οδηγών. Όμως, αν μέναμε απλά στην οδηγική διάδραση μεταξύ οδηγών – ενηλίκων ατόμων η υπόθεση ίσως ήταν πιο απλή. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι η επίδραση αυτών των συμπεριφορών στα παιδιά. Σχεδόν δύο στα δέκα από αυτά είπαν ότι "γραπώνονται" από το κάθισμα, αντιδρώντας στην ταχύτητα με την οποία οδηγούν οι γονείς τους. Και εύλογα θα υπέθετε κάποιος πως η οδήγηση με παιδί στο αυτοκίνητο θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή από πλευράς των γονιών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Οι κακές οδηγικές συνήθειες πιθανότατα "διαποτίζουν" αρνητικά τα παιδιά στην οικογένεια και διαμορφώνουν εξ’ ίσου κακούς μελλοντικούς οδηγούς", δήλωσε, με αφορμή την έρευνα, ο Tim Bailey, Head of PR και ειδικός της Continental σε θέματα ασφάλειας.
Στη μελέτη, το 23% των παιδιών δήλωσε ότι έχει βρεθεί σε ατύχημα, με υπεύθυνο οδηγό έναν από τους γονείς τους. Ωστόσο, τέσσερα στα πέντε παιδιά ισχυρίστηκαν ότι ο μπαμπάς είναι πιο πιθανό να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα. 
Από την άλλη, η μαμά είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναλάβει το ρόλο του "ταξιτζή", μεταφέροντας τα στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στους φίλους, ενώ "κακή συνταγή" αποδεικνύεται η παρουσία και των δύο γονιών στο αυτοκίνητο. "Τα δύο τρίτα των γονιών φιλονικούν για τον τρόπο που ο άλλος οδηγεί, ενώ τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς είναι καλύτεροι οδηγοί όταν είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο", αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας. 
Στα θετικά μηνύματα είναι πως σε ποσοστό 84% τα παιδιά ανέφεραν ότι οι γονείς τους πηγαίνουν συχνά σε δραστηριότητες και επισκέψεις σε φίλους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν τους γονείς τους καλύτερους και πιο ικανούς οδηγούς από τους γονείς των φίλων τους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X