Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Παθήσεις του άνω άκρου: οι τελευταίες εξελίξεις
Παθήσεις του άνω άκρου: οι τελευταίες εξελίξεις thumbnail

Παθήσεις του άνω άκρου: οι τελευταίες εξελίξεις

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ & ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


 


Νικόλαος Α. Δαρλής, MD,PhD


Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής


 


 Nikos Darlis's profile photo


 


Αλματώδεις εξελίξεις υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου, του αγκώνα, του χεριού και των περιφερικών νεύρων. Τις παθήσεις αυτές αναλαμβάνουν πλέον και στην Ελλάδα εξειδικευμένοι Χειρουργοι Άνω Άκρου- Μικροχειρουργοί αντί των Γενικών Ορθοπαιδικών (πρακτική που απο ετών είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ). Συνοπτικά οι εξελίξεις αυτές αφορούν:


 


Χειρουργική Τραύματος Άνω Άκρου: Η εισαγωγή νέων υλικών και ελάχιστα παρεμβατικών τεχνικών έχει αλλάξει την αντιμετώπιση καταγμάτων του ώμου του αγκώνα και του χεριού. Κατάγματα όπως της περιφερικής κερκίδας και του σκαφοειδούς αλλά και βαρύτερες κακώσεις της περιοχής του αγκώνα και του ώμου, έιναι πλέον δυνατον να χειρουργηθούν με μικρές τομές και να ξεκινήσουν γρήγορα κίνηση περιορίζοντας τις αγκυλώσεις απο την ακινητοποίηση αλλά και παράλληλα επιστρέφοντας του ασθενείς γρηγορότερα στην εργασία και την κοινωνική ζωή


 


Αρθροσκόπηση Καρπού, Αγκώνα και Ώμου: Η χρήση μιας μικρής κάμερας και ειδικών εργαλείων έφερε επανάσταση στην χειρουργική του γόνατος και του ώμου κάνωντας δυνατές μεγάλες επεμβάσεις μεσα απο μικρές οπές. Ακόμα μικρότερες κάμερες και εργαλεία μας επιτέπουν να χειρουργούμε με τον ίδιο τρόπο πλέον τον αγκώνα τον καρπό αλλα ακόμα και τις αρθρώσεις των δακτύλων.


 


Χειρουργική των Περιφερικών Νεύρων: Απο τον καρπιαίο σωλήνα και την ωλένια νευρίτιδα έως τους βαρείς τραυματισμούς των νευρων η χειρουργική με μεγένθυνση και χειρουργικό μικροσκόπιο (Μικροχειρουργική) έχει ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και έχει βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα. Νεότερες τεχνικές όπως η ενδοσκοπική χειρουργική του καρπιαιου σωλήνα, οι νευρομεταφορές, η χρήση νευρικών αγωγών και αλλομοσχευμάτων, βρίσκουν την θέση και τις ενδείξεις τους στα χέρια έμπειρων Μικροχειρουργών. Ειδικές δε τεχνικές τενοντομεταφορών και νευρομεταφορών μπορουν να βοηθήσουν την λειτουργιοκότητα του παράλυτου χεριού ή ποδιού ακομα και ασθενείς με τετραπληγία.


 


Αρθροπλαστικές Άνω Άκρου: Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου, ανάλογες αντικαταστάσεις γίνονται στον ώμο τον αγκώνα τον καρπό και τα δάκτυλα στην προχωρημένη αρθρίτιδα (μετατραυματική, εκφυλιστική, ρευματοειδή). Παράλληλα είναι δυνατή η αρθροπλαστική χωρίς ξένα υλικά (με παρεμβολή τενόντων ή περιτονιών ίδιου του ασθενούς) ιδιαίτερα στην αρθρίτιδα της βάσεως του αντιχειρα και των μικρών αρθρώσεων του χεριού αλλα και στον αγκώνα και τον ώμο σε επλεγμένους ασθενείς


 


Περιοχική Αναισθησία, Wide Awake Surgery: Η εμπειρία του χειρουργείου αλλάζει με τεχνικές περιοχικές ή και εντοπισμένης αναισθησίας και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς την εφαρμογή ισχαιμης περίδεσης. Η γρηγορότερη ανάνηψη του ασθενή οδηγεί σε ολο και μικρότερη παραμονή στο Νοσοκομείο. Το μεγαλύτερο μερος των χειρουργείων Άνω Άκρου γίνεται πλέον αυθημερόν χωρίς τη ανάγκη διανυκτερευσης.


 


 


www.orthoinfo.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X