Υπερπαραθυρεοειδισμός μία άγνωστη αλλά όχι σπάνια πάθηση!

Αρκετοί έχουμε ακουστά τις παθήσεις του υπεθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού, τις οποίες συναντούμε συχνά  σε φίλους και γνωστούς. Ο  υπερπαραθυρεοειδισμός, ωστόσο, είναι μία πάθηση του θυρεοειδούς που ενώ δεν είναι καθόλου σπάνια στην εμφάνισή της, πολύ λίγα γνωρίζουμε για αυτή.

Γράφει ο Ογκολόγος Δημήτρης Μωραϊτης, MD, PhD, FRCS, FACS

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες;

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος “φακής” που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Σπάνια σε μερικούς ανθρώπους κάποιος από αυτούς τους αδένες μπορεί να υπερτραφεί. Αυτό σημαίνει ότι παράγει περισσότερη παραθορμόνη από ότι χρειάζεται ο οργανισμός.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό δεν έχουν συμπτώματα. Το πρόβλημα ανακαλύπτεται τυχαία, όταν σε κάποια εξέταση αίματος το ασβέστιο βρίσκεται αυξημένο. Σε κάποιους άλλους ασθενείς μπορεί η νόσος να δώσει συμπτώματα και συνήθως αυτά είναι πέτρες στους νεφρούς ή οστεοπόρωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μια απλή εξέταση αίματος αρκεί για να τεθεί η διάγνωση. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να επιβεβαιώσει τη θέση του παραθυρεοειδή αδένα που έχει υπερτραφεί.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Συνήθως η θεραπεία της νόσου είναι χειρουργική. Η ομάδα μας εφαρμόζει επαναστατικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Εντοπίζουμε και αφαιρούμε μόνο τον αδένα που έχει υπερτραφεί, αφήνοντας τους άλλους ανέπαφους.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Η πρόγνωση της νόσου αφού αντιμετωπισθεί είναι εξαιρετική. Με τις καινούριες θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζουμε το πρόβλημα λύνεται εύκολα, σχετικά ανώδυνα και οριστικά.

 

Σχετικά άρθρα