Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα δεν έχει χρήματα να τυπώσει χαρτονομίσματα!
Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα δεν έχει χρήματα να τυπώσει χαρτονομίσματα!   thumbnail

Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα δεν έχει χρήματα να τυπώσει χαρτονομίσματα!

Ενα βήμα πριν την αναρχία βρίσκεται η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου δεν ξεμένουν απλά από τρόφιμα, νερό και… ρεύμα αλλά και από χαρτονομίσματα. 


Με άλλα λόγια η Βενεζουέλα πλέον έχει φθάσει στο σημείο να μην έχει χρήματα για να κόψει χρήματα. 


Λόγω του αχαλίνωτου πληθωρισμού (το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φθάσει φέτος το 500%) η Βενεζουέλα τύπωνε χρήματα με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Την εκτύπωση έκαναν τυπογραφεία στο εξωτερικό, λόγω του τεράστιου όγκου χαρτονομισμάτων που χρειαζόταν η χώρα και της επείγουσας ανάγκης να αυξηθούν τα διαθέσιμα του νομίσματός της. Αλλά καθώς τα ταμειακά διαθέσιμά της βυθίζονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αργεί τις πληρωμές της στους ξένους παρόχους υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτεται από επιστολή τέτοιας επιχείρησης που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως. 


Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται πέρυσι όταν η κυβέρνηση Μαδούρο προσπάθησε να κλείσει το αυξανόμενο νομισματικό έλλειμμα, ζητώντας από τις εταιρείες να τυπώσουν όσα περισσότερα μπολιβάρ μπορούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του περασμένου έτους η Βενεζουέλα ζήτησε να τυπωθούν πάνω από 10 δισ. χαρτονομίσματα, την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει 7,6 δισ. για μια οικονομία πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Βενεζουέλας. 


Πριν ένα μήνα, η De La Rue, η μεγαλύτερη εταιρεία νομισμάτων στον κόσμο έστειλε μια επιστολή στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενημερώνοντάς της ότι τις οφείλει 71. εκατ. δολάρια  Σημείωνε μάλιστα πως εάν η κεντρική τράπεζα δεν εξοφλούσε το χρέος θα προχωρούσε σε ενημέρωση των μετόχων της και φυσικά δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τη χώρα με επιπλέον νομίσματα. Η επιστολή διέρρευσε σε μια ιστοσελίδα Βενεζουέλας και επιβεβαιώθηκε από το Bloomberg News.


«Είναι πρωτοφανής περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία όπου μια χώρα με τόσο υψηλό πληθωρισμό, δεν μπορεί να πάρει νέα χαρτονομίσματα» δήλωσε ο Jose Guerra, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην διευθυντής οικονομικών ερευνών στην κεντρική τράπεζα.palo.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X