Απειλεί τις καπνίστριες ο καρκίνος του εντέρου!

Οι γυναίκες που καπνίζουν φαίνεται πως είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές σύμφωνα με  διαπίστωσης πρόσφατης μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 600.000 ανδρών και γυναικών και τους παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια κτά μέσο όρο.  Κατά την περίοδο αυτή, υπήρξαν περίπου 4.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες καπνίστριες είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι άνδρες καπνιστές, εν τω μεταξύ, είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου από ό, τι εκείνοι που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention και δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

Ο dr. Inger Torhild Gram από το Πανεπιστήμιο του Tromso στη Νορβηγία, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου έχει εκτοξευθεί  τόσο για τους άνδρες και όσο και για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.

Η διαπίστωση είναι ότι οι γυναίκες που καπνίζουν -ακόμα και ένα μέτριο αριθμό των τσιγάρων- έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αιτία αυτή θα είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό αριθμό νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που πρόκειται να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά άρθρα