Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Δάνειο 400 εκατ. δολλαρίων από το ΔΝΤ στον Ισημερινό
Δάνειο 400 εκατ. δολλαρίων από το ΔΝΤ στον Ισημερινό thumbnail

Δάνειο 400 εκατ. δολλαρίων από το ΔΝΤ στον Ισημερινό

Οικονομική βοήθεια ύψους «400 εκατομμυρίων δολλαρίων χωρίς όρους» από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 16ης Απριλίου που έπληξε τη χώρα και προκάλεσε ζημιές 3 δις. δολλαρίων.


«Έχουμε στη διάθεσή μας γραμμή πιστώσεων 640 εκ. από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα.


«Και εάν είναι απαραίτητο μπορούμε να φθάσει έως και το ένα δισ. δολλάρια καθώς το ΔΝΤ μας προσφέρει μια γραμμή πιστώσεων 400 εκατομμυρίων χωρίς κανέναν όρο», συνέχισε.


«Εάν θέλει να μας χορηγήσει οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι καλοδεχούμενο», είπε ακόμη ο Κορέα αναφερόμενος στο ΔΝΤ, το οποίο έχει επικρίνει με σφοδρότητα στο παρελθόν.


Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών –η χειρότερη που έχει πλήξει τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνη στην Αϊτή το 2010– στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 659 ανθρώπους, άλλοι 33 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, 4.605 τραυματίστηκαν, ενώ 22.421 πολίτες άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι ο σεισμός κατέστρεψε, εν μέρει ή ολοσχερώς, περίπου 10.000 κτίρια. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ιδιαίτερα τουριστικές, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό.


Πέρα από την προσωρινή αύξηση του ΦΠΑ, θα επιβληθεί υποχρεωτική εισφορά στους μισθούς, ενώ οι πολίτες με περιουσία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολλάρια κλήθηκαν από την κυβέρνηση να συμβάλουν ποσό ίσο με το 0,9% της αξίας της.
Ακόμη, ο Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι το κράτος θα προχωρήσει στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, όπως ο υδροηλεκτρικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Σοπλαδόρα, παραγωγικής δυνατότητας 487 μεγαβάτ, στον οποίο η κυβέρνηση είχε κάνει μια επένδυση 800 εκατομμυρίων δολαρίων.


«Όλα αυτά τα μέτρα θα μας επιτρέψουν να συγκεντρώσουμε περίπου 1 δισ. δολλάρια και πάνω από 640 εκατομμύρια σε πιστώσεις. Λογαριάζω ότι (ο σεισμός) θα μας κοστίσει ακόμα περισσότερα, αλλά ήδη έχουμε αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες» μετά την καταστροφή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ισημερινού.


Πηγή: avgi.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X