Πολύποδας και καρκίνος του παχέος εντέρου. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι «σιωπηλοί». Αναπτύσσονται αργά και συχνά δεν παράγουν συμπτώματα μέχρι να φθάσουν σε προχωρημένο στάδιο. Ευτυχώς, όμως, είναι ιάσιμος εφόσον εντοπιστεί έγκαιρα.

Πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως ξεκινά ως πολύποδας. Πολύποδας είναι ο μη ειδικός όρος που αναφέρεται στην αύξηση της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου. Είναι συχνά μη καρκινικές νεοπλασίες, αλλά μερικοί μπορεί να εξαλιχθούν σε καρκίνο.

Υπερπλαστικοί και φλεγμονώδεις πολύποδες. Συνήθως οι πολύποδες αυτοί δεν φέρουν κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο. Ωστόσο, οι μεγάλοι υπερπλαστικοί πολύποδες, ειδικά στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου θα πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς.

Αδενώματα. Είναι οι πολύποδες που αν αφαιρεθούν μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται προ-καρκινικά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί, επίσης, να αναπτυχθεί από ανώμαλα κύτταρα στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Αυτή η περιοχή των ανωμάλων κυττάρων ονομάζεται δυσπλασία και πιο συχνά παρατηρείται σε άτομα με ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι πιο συχνός μεταξύ ανθρώπων ηλικίας άνω των 50. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή παλύποδα

-Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα.

– Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

– Παχυσαρκία

– Κάπνισμα

– Σωματική αδράνεια

–  Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

– Διαβήτης τύπου δύο

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Δυστυχώς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να χτυπήσει χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις  ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Οι εξετάσεις που συνίστανται να γίνονται προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι: εξέταση του ορθου και κολονοσκόπηση.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)

– Αίμα στα κόπρανα

– Κοιλιακή δυσφορία

– Ανεξήγητη απώλεια βάρους

– Αναιμία

Τι θα συμβεί αν βρεθεί ένας πολύποδας του παχέος εντέρου;

Αν βρεθούν πολύποδες του παχέος εντέρου, θα πρέπει να αφαιρεθούν και να σταλούν σε εργαστήριο για μικροσκοπική ανάλυση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Η πλειονότητα των πολυπόδων του παχέος εντέρου μπορεί να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μίας κολονοσκόπησης και να εξετασθούν στο μικροσκόπιο. Τα πολύ μεγάλα αδενώματα μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. Οι θεραπείες εκτός από τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

 

 

Σχετικά άρθρα