Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μαστού για τις γυναίκες καριέρας

Το στρες που βιώνουν οι γυναίκες σε απαιτητικές, διευθυντικές θέσεις εργασίας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 3.682 εθελόντριες, ανακάλυψαν πως όσες πέρασαν τουλάχιστον 15 χρόνια στην κορυφή της εργασιακής ιεραρχίας διέτρεχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, σε σύγκριση με τις απλές υπαλλήλους.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία ή η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, οι γυναίκες-καριέρας εξακολουθούσαν να έχουν κατά 59% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις οικοκυρές.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Social Science and Medicine», οι εθελόντριές τους ήταν 30άρες στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος καταγράφηκε όταν πια πέρασαν τα 70 τους χρόνια.

Το εργασιακό στρες στις θέσεις ευθύνης που κατείχαν πιστεύεται ότι έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή γινόταν εντονότερο εξαιτίας των προκαταλήψεων και των διακρίσεων εναντίον των γυναικών – παράγοντες που εν πολλοίς ισχύουν και σήμερα.

Όπως επισημαίνουν, τα χρονίως αυξημένα επίπεδα των στεροειδών ορμονών, όπως η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) «μπορεί να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό των μαστικών κυττάρων» και «να αυξήσουν τον κίνδυνο κακοηθών εξεργασιών».

Ρόλο, αν και υποδεέστερο, μπορεί επίσης να παίζει το ότι η έντονη πίεση στη δουλειά συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγή: Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα