Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Die Welt: σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου
Die Welt: σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου  thumbnail

Die Welt: σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου

Σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου, στο οποίο προβλέπεται η δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και χρηματικές ποινές σε όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να τους υποδεχθούν, θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.


Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, προβλέπει τη σαφή βελτίωση των ισχυόντων κανόνων: Πρώτον, έναν "διορθωτικό μηχανισμό κατανομής" σε περίπτωση επιβάρυνσης μεμονωμένων κρατών-μελών και δεύτερον, την πανευρωπαϊκή αυτόματη καταχώρηση των αιτούντων άσυλο. Σε περίπτωση μη συμμετοχής τους τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να καταβάλουν 250.000 ευρώ ως "εισφορά αλληλεγγύης".


Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φθάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά θα τίθεται σε ισχύ ο λεγόμενος "διορθωτικός μηχανισμός κατανομής", ο οποίος προβλέπει την κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της εκάστοτε χώρας.


Ο αυτοματισμός θα τίθεται σε ισχύ σε καταστάσεις κατά τις οποίες "τα κράτη-μέλη έρχονται αντιμέτωπα με δυσανάλογη πίεση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών", όπως αναφέρει το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα.


Επίσης, το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) πρόκειται να μετατραπεί σε "Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου", η οποία θα είναι στο εξής αρμόδια για την πλήρως αυτοματοποιημένη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ με δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, αλλά και την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους.


 


Πηγή: enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X