Εντοπίστηκε το γονίδιο που ευθύνεται για τον καρκίνο του προστάτη

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο που φαίνεται να εμπλέκεται τόσο στη φυσιολογική ανάπτυξη του προστάτη, όσο και την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του MRC του Εδιμβούργου διεξήγαγε έρευνα για λογαριασμό του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας διαπίστωσε ότι το γονίδιο decorin μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το επίπεδο του γονιδίου decorin μειώθηκε στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη όγκους σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη, σύμφωνα με τον dr Axel Thomson ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αν οι υποψίες μας επαληθευτούν, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, στο μέλλον, η μέτρηση των επιπέδων decorin θα μπορούσε να καταστεί ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά και να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πόσο επιθετική είναι η  νόσος».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One και χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το φιλανθρωπικό κέντρο για τον καρκίνο του προστάτη στο  Ηνωμένο Βασιλείο.

Η Dr Kate Holmes  υποστήριξε πως  αυτό το είδος της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη σε πρόωρο στάδιο είναι «ζωτικής σημασίας» για την ζωή των ασθενών.

 

Σχετικά άρθρα