Υπέροχο σουφλέ μανιταριών!

<h3>Τι χρειαζόμαστε:</h3>
<div class="rr_ingredients">
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list">300 γρ μανιτάρια ανάμεικτα, champignon και pleurotus</li>
<li class="rr_method_list">400 πατάτες</li>
<li class="rr_method_list">1 μέτριο κρεμμύδι</li>
<li class="rr_method_list">2 αυγά</li>
<li class="rr_method_list">50 γρ. τριμμένο τυρί grana (εναλλακτικά parmigiano ή κάποιο άλλο πικάντικο)</li>
<li class="rr_method_list">600 γρ <a href="https://www.sintagespareas.gr/sintages/mpesamel.html">μπεσαμέλ</a></li>
<li class="rr_method_list">1 κλαδάκι σάψιχο (ή μαντζουράνα)</li>
<li class="rr_method_list">μοσχοκάρυδο για ξύσιμο (προαιρετικά)</li>
<li class="rr_method_list">30 γρ. βούτυρο</li>
<li class="rr_method_list">παρθένο ελαιόλαδο</li>
<li class="rr_method_list">αλάτι</li>
<li class="rr_method_list">πιπέρι</li>
<li class="rr_method_list">λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα στις φόρμες</li>
<li class="rr_method_list"></li>
</ul>
<h3>Πώς το κάνουμε:</h3>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><strong>1)</strong> Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>2)</strong> Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>3)</strong> Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα 30 γρ. βούτυρο.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>4)</strong> Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>5)</strong> και το μαλακώνουμε σε μέτρια φωτιά (5-6 λεπτά στο 4,5).</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>6)</strong> Προσθέτουμε τα μανιτάρια, δυναμώνουμε την ένταση (στο 8) και μαγειρεύουμε για περίπου ένα 10λεπτο. Στο τέλος του χρόνου αλατίζουμε και ρίχνουμε αρκετά φυλλαράκια σάψιχου (ή μαντζουράνας).</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>7)</strong> Βράζουμε τις πατάτες.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>8)</strong> Τις πατάμε με πιρούνι, σαν να πρόκειται να φτιάξουμε πουρέ.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>9)</strong> Στη συνέχεια, τις “πολτοποιούμε” μαζί με τους κρόκους, το τριμμένο τυρί, την μπεσαμέλ και –προαιρετικά– μία καλή δόση μοσχοκάρυδο (δείτε “Μυστικά” [1] και [2])</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>10)</strong> Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και στο πιπέρι (εάν έχουμε χρησιμοποιήσει mixer, αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολ). Το αποτέλεσμα θα μοιάζει με μία σφικτή σάλτσα μπεσαμέλ ή, καλύτερα, με μία μαλακή ζύμη.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>11)</strong> Προσθέτουμε την μισή ποσότητα (ή και λίγο περισσότερο) των μανιταριών και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στη σάλτσα.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>12)</strong> Προσθέτουμε και τα ασπράδια, κτυπημένα καλά με λίγο αλατάκι, σε σταθερή μαρέγκα,</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>13)</strong> και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, να ενσωματωθούν και αυτά με την κρέμα.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>14)</strong> Μετά την προσθήκη των ασπραδιών, η σάλτσα μας θα είναι πολύ πιο αραιή και εύκολα διαχειρίσιμη.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>15)</strong> Ισομοιράζουμε το μείγμα μας σε τέσσερις αντικολλητικές φόρμες που έχουμε βουτυρώσει καλά προηγουμένως (δείτε “Μυστικά” [3]) και</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>16)</strong> ψήνουμε σε αέρα, για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>17)</strong> Στο 15λεπτο (το soufflé μέσα στις φόρμες θα έχει φουσκώσει ήδη ικανοποιητικά, αν και θα είναι άψητο επιφανειακά),</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>18)</strong> γυρίζουμε τον φούρνο στο γκριλ, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά ακόμη.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>19)</strong> Βγάζουμε το ταψί με τις φόρμες και τις αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο,</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>20)</strong> πριν σερβίρουμε, διακοσμώντας με τα υπόλοιπα μαγειρεμένα μανιτάρια, είτε ξεφορμάροντας το soufflé,</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>21)</strong> είτε αφήνοντάς το μέσα στις φόρμες του.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><strong>22)</strong> Εάν ετοιμάσετε μόνοι την μπεσαμέλ (και δεν αγοράσετε από εκείνα τα έτοιμα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ), ακολουθήστε κάποια από τις <a href="https://www.sintagespareas.gr/sintages/mpesamel.html">συνταγές του site</a> χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 1 κρόκο αυγού, και 370ml –1 3/4 του φλυτζανιού– ζεστό γάλα.</div>
<div class="clr"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><strong>23)</strong> Όταν η σάλτσα δέσει, θα έχετε μία μέτρια έως και ελαφριά αραιή μπεσαμέλ, η οποία στη συνέχεια θα σφίξει περισσότερο χάρις στις πατάτες αλλά και τους 2 επιπλέον κρόκους που θα προστεθούν.</div>
</div>
<div class="rr_im_steptext"> </div>
</div>
<div class="rr_im_steptext"> </div>
<div class="rr_im_steptext">sintagespareas.gr</div>

Σχετικά άρθρα