Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Απειλούνται οι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα χημικά και για την ασφάλεια των τροφίμων
Απειλούνται οι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα χημικά και για την ασφάλεια των τροφίμων  thumbnail

Απειλούνται οι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα χημικά και για την ασφάλεια των τροφίμων

Τις προηγούμενες μέρες διέρρευσαν κάποια κεφάλαια (ΤΤΙPleaks) από το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α για την TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων (“Tactical State of Play”).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς τα κεφάλαια που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι αξίες, όπως η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος υπονομεύονται σοβαρά, αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ως έχουν. Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, καθώς και κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης, θα καταργηθούν ή στην καλύτερη περίπτωση θα αποδυναμωθούν.

Συγκεκριμένα, απειλούνται από τη στάση της βιομηχανίας χημικών των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μία προσέγγιση της εκτίμησης των κινδύνων (riskassessment), όπου βασικός σκοπός είναι η βελτίωση της διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών, χωρίς να αποσύρονται από την αγορά, ενώ οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα και τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η προσέγγιση των δύο Μερών (ΕΕ-ΗΠΑ) είναι εντελώς αντίθετη και δεν φαίνεται να προκύπτει κοινό έδαφος προς επίλυση των διαφορών τους. Η ΕΕ θέλει να αναφέρεται στη συμφωνία, ότι τίποτα δεν θα είναι δυνατόν να παρεμποδίσει τα Μέρη από τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη θεμιτών στόχων, όπως για παράδειγμα η προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, ακόμα και της πολιτισμικής πολυμορφίας. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά «προκαλούν στρεβλώσεις στο εμπόριο» και αγωνίζονται για χαλαρότερες προδιαγραφές προστασίας.

Είναι θετικό, ότι η Γαλλία, δια του Προέδρου της Φρανσουά Ολάντ, διατύπωσε την άρνησή της στο να συναινέσει στη Συμφωνία, προστατεύοντας τον αγροτικό της τομέα, το περιβάλλον και τις αξίες της ΕΕ και εν τέλει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις (τόσο για την TTIP όσο και για την CETA) καταδεικνύουν την προσπάθεια εξωθεσμικών κέντρων (και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού) να καταργήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς που είναι κατακτήσεις των λαών. Θίγεται άμεσα η ίδια η Δημοκρατία και η λειτουργία των δημοκρατικών πολιτευμάτων, στο όνομα του κέρδους.

Άλλωστε και η διαδικασία που ακολουθείται (μυστικότητα συναντήσεων – πορισμάτων, «διαφορές» ανάμεσα στην δημόσια ανακοίνωση της ΕΕ και το «εσωτερικό» κείμενο που διέρρευσε κ.α.) αποτελεί δείγμα κατάλυσης της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τουλάχιστον στην Ε.Ε.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς :

• Καλεί τους Έλληνες Βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές στο Εθνικό κι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως οφείλουν, να προασπισθούν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

• Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να δηλώσει τη διαφωνία της δημόσια και θεσμικά εντός της ΕΕ, όχι μόνο στην TTIP, αλλά και στην CETA (Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά), η οποία είναι στο πρότυπο της TTIP και στην TISA (Γενική Συμφωνία για την Ανταλλαγή των Υπηρεσιών στο πρότυπο της GATS του ΠΟΕ), στην οποία οι υπηρεσίες ορίζονται ως εμπορεύματα και οι πολίτες ως καταναλωτές.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση και τον καταναλωτισμό των πάντων, στο όνομα του κέρδους. Είμαστε αντίθετοι στην ανατροπή, βασικών αρχών του διαφωτισμού όπως, «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς έχει καταθέσει τις απόψεις του και για ένα νέο πρότυπο ζωής (Διακήρυξη του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς) που να προάγει την ευημερία του ανθρώπου μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο, τα κινήματα πολιτών και τον κάθε πολίτη να αντισταθεί σε αυτές τις συμφωνίες που υπονομεύουν την δημοκρατία και την ευημερία της ανθρωπότητας», καταλήγει το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς.
Πηγή: www.madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X