Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στη μέση;

O κ. Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής ΠαθολογίαςΑνοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ρευματολόγος στο νοσοκομείο «Λαϊκό» αναλύει τι σημαίνει ο πόνος και η δυσκαμψία στη μέση.

Mπορώ να καταλάβω αν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε «πιάσιμο» ή σε κάτι πιο σοβαρό;

O πόνος στη μέση συνήθως οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο (μυϊκό σπασμό) εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος ή μιας απότομης κίνησης. Ωστόσο, η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια,όπως είναι η καταπόνηση των σπονδυλικών αρθρώσεων και η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων (δισκοκήλη), καθώς και σε πολλούς άλλους λόγους, όπως πχ σπονδυλοαρθρίτιδα. Γι’ αυτό, μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση!

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα;

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 17.000 ενήλικες.

Ωστόσο, δυστυχώς αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη, καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση

Ποια συμπτώματα έχει, εκτός από την κοινή οσφυαλγία;

Ανάμεσα στα συμπτώματά της είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καθημερινή άσκηση μπορούν να εξασφαλίσουν στον ασθενή μια φυσιολογική ζωή. Αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη,μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αλλά και τα νεότερα DMARDs (τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα). Επίσης,κυκλοφορούν πιο προηγμένες και περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες για τη νόσο που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής.

 

Σχετικά άρθρα