Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πάγωσαν οι συζητήσεις για επιστροφή Αγιορειτών μοναχών στον Αγ. Νικόλαο Ρωσίας
Πάγωσαν οι συζητήσεις για επιστροφή Αγιορειτών μοναχών στον Αγ. Νικόλαο Ρωσίας thumbnail

Πάγωσαν οι συζητήσεις για επιστροφή Αγιορειτών μοναχών στον Αγ. Νικόλαο Ρωσίας

Ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος "πάγωσε" τις συζητήσεις που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του, μακαριστός Αλέξιος, για την επιστροφή των Αγιορειτών μοναχών της Μονής Ιβήρων στον Αγιο Νικόλαο, που είχε παραχωρηθεί στη μονή από τον τσάρο της Ρωσίας, Αλέξιο Μιχαήλοβις, το 1651. Οι τελευταίοι πληροφορήθηκαν τυχαία την εγκατάσταση των μοναχών της αδελφότητας του Εικονοσπάσκι, όταν αντιπροσωπεία τους πήγε στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο, όταν διεξαγόταν ο διάλογος για τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στην αθωνική πολιτεία.


Η ενέργεια αυτή αποτελεί απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας με τη συναίνεση όπως εκτιμάται του ίδιου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεδομένου ότι ο τελευταίος ενημερώνεται άμεσα και δείχνει ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν τις σχέσεις του Πατριαρχείου με το Αγιον Ορος.


"Είμαστε πολύ πικραμένοι και απογοητευμένοι για την παραχώρηση αυτή, τη στιγμή μάλιστα που γίνονταν διαπραγματεύσεις από τις δύο πλευρές. Ο μακαριστός Αλέξιος, αλλά και η δημοτική αρχή της Μόσχας ήταν θετικοί στο να μας επιστραφεί το μετόχι του Αγίου Νικολάου, αλλά ο Πατριάρχης Κύριλλος "πάγωσε" τις συζητήσεις και τελικά το παραχώρησε στους μοναχούς της Μονής Εικονοσπάσκι, που βρίσκεται μεταξύ του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Καζάν. Είναι λυπηρό να το μαθαίνουμε έτσι ξαφνικά. Αιφνιδιαστήκαμε όταν είδαμε τους 20 αδελφούς μοναχούς να έχουν εγκατασταθεί σε μία πτέρυγα", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο ιερομόναχος Αντώνιος, αντιπρόσωπος της Μονής Ιβήρων στην Ιερά Κοινότητα.


Πληροφορίες από την αθωνική πολιτεία αναφέρουν ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ και η παραχώρηση αυτή αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, την αφορμή να διακοπούν οι συνομιλίες για τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος που προγραμματιζόταν για το τέλος Μαΐου, με επίκεντρο το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που φιλοξενεί Ρώσους και Ουκρανούς μοναχούς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά Κοινότητα από την αρχή δεν επιθυμούσαν να γίνει εορτασμός "για τη χιλιετή παρουσία Ρώσων μοναχών στο Περιβόλι της Παναγιάς", αλλά εκδηλώσεις για τις χιλιετείς σχέσεις των δύο χωρών.
Οι διεκδικήσεις των δύο πλευρών, αλλά κυρίως η παραχώρηση του μετοχίου του Αγίου Νικολάου στο Πατριαρχείο Μόσχας είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί ο διάλογος. Ο πατριάρχης κ. Κύριλλος θα επισκεφτεί το Αγιον Ορος, αλλά η επίσκεψή του θα είναι, όπως ο ίδιος ανέφερε σε επιστολή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, "προσκυνηματικού χαρακτήρα".


Ωστόσο, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να του γίνει επίσημη υποδοχή στις Καρυές στις 27 Μαΐου, δοξολογία στο Πρωτάτο και μετά τις προσφωνήσεις, τις αντιφωνήσεις και την ανταλλαγή δώρων η ρωσική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα.


Ερωτηματικό παραμένει ακόμη αν τελικά θα βρεθεί στο Αγιον Ορος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 28 Μαΐου, καθώς από τις 27 του μήνα θα βρίσκεται για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. "Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν γιορτή, αλλά εμείς έχουμε μνημόσυνο για το μετόχι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μας είχε παραχωρηθεί εδώ και αιώνες", είπαν στο "Εθνος της Κυριακής" μέλη της Ιεράς Κοινότητας, προσθέτοντας ότι ο ηγούμενος της Μονής Ιβήρων, Ναθαναήλ, και οι μοναχοί έχουν "περιέλθει σε περισυλλογή για το θέμα".


"Μας στενοχωρεί βαθύτατα το θέμα, το συζητάμε συνεχώς. Στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα εγκαταβιούν 110 μοναχοί και αρκετοί άλλοι σε σκήτες. Ρώσοι μοναχοί, αλλά και επισκέπτες κυκλοφορούν ελεύθερα στο Αγιον Ορος, εμείς γιατί να μην έχουμε ένα στέκι στη Μόσχα; Θέλουμε ένα στέκι για όλο το Αγιον Ορος κι όχι για τη Μονή Ιβήρων", μας ανέφερε ο π. Αντώνιος.


Το μετόχι του Αγίου Νικολάου παραχωρήθηκε από τον τσάρο της Ρωσίας, Αλέξιο Μιχαήλοβις, το 1651 στη Μονή Ιβήρων. Η κόρη του τσάρου αρρώστησε βαριά και εκείνος ζήτησε από τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη, Ιωαννίκιο Β', τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, που φυλασσόταν στη Μονή Ιβήρων και σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Οι μοναχοί φοβήθηκαν να βγάλουν την εικόνα και ανέθεσαν στον ιερομόναχο Ιάμβλιχο, γνωστό αγιογράφο της εποχής, να φιλοτεχνήσει ένα πιστό αντίγραφό της. Η κόρη του τσάρου θεραπεύτηκε και σε ανταπόδοση το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου παραχωρήθηκε στη Μονή Ιβήρων. Για τους επόμενους 3,5 αιώνες το μετόχι ήταν επανδρωμένο με 6 μοναχούς που άλλαζαν κάθε τρία χρόνια, όλα αυτά μέχρι το 1932 όταν επί Στάλιν αναχώρησε ο τελευταίος μετοχάρης π. Χρύσανθος. Το μετόχι έπαψε να λειτουργεί και στη συνέχεια πέρασε από διάφορες χρήσεις.


Πηγή: ethnos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X