Το "κότσι" των ποδιών αντιμετωπίζεται με λέιζερ; Τι παπούτσια να φοράω;

Ο κ. Μάνος Σταμάτης, χειρουργός ορθοπεδικός, επιμελητής Α’ της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 401 Γ.Σ.Ν.Α, μας μιλά για το πιο συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις γυναίκες, το λεγόμενο «κότσι», αλλά και για την αντιμετώπισή του.

Τι είναι η παραμόρφωση «κότσι»;

Ο «βλαισός μέγας δάκτυλος», κοινώς το κότσι, είναι μία συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την κεφαλή του μεταταρσίου, που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο δάχτυλο και προβάλλει όταν παραμορφώνεται ο άξονας του δαχτύλου (δηλαδή από ευθύς γίνεται καμπύλος). Έτσι, το μεγάλο δάχτυλο αποκτά μια κλίση προς τα έξω, με αποτέλεσμα να τείνει να ακουμπήσει προς το δεύτερο δάχτυλο.

Γιατί δημιουργείται;

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν κότσι δηλώνουν ότι είχε ένας από τους δύο γονείς τους.

Ωστόσο, το πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν τα ακατάλληλα παπούτσια, πχ παπούτσια με στενή μύτη, με ψηλά τακούνια, που «σπρώχνουν» το πόδι προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να «στριμώχνονται» τα δάχτυλα στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Το πρώτο και το πέμπτο δάχτυλο, που βρίσκονται στις άκρες, πιέζονται και επομένως το μπροστινό μέρος του ποδιού παίρνει μια σφηνοειδή μορφή.

Όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κότσι, αφού η νόσος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε οποιαδήποτε άρθρωση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος για την αντιμετώπισή του;

Η χειρουργική επέμβαση αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία και έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Βασική προϋπόθεση είναι το χειρουργείο να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς ποδιού με πιστοποίηση από κάποιο διεθνή οργανισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε επέμβαση είναι εξατομικευμένη. Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο εξέλιξης του προβλήματος.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Το επίπεδο του μετεγχειρητικού πόνου συσχετίζεται μόνο με την αναλγητική αγωγή που θα δοθεί από τον γιατρό στον ασθενή και δεν έχει να κάνει με την τεχνική. Σε κάθε χειρουργείο ποδιού, εκτός από το νευρικό block (μορφή περιοχικής αναισθησίας),  ο ασθενής λαμβάνει και την κατάλληλη αναλγησία ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με laser;

Η λεγόμενη τεχνική με laser ή διαδερμική οστεοτομία ήταν μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια αλλά εγκαταλείφθηκε σε όλα τα μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ποσοστού επιτυχίας και των πολλών και ιδιαίτερα δυσεπίλυτων επιπλοκών.

Δυστυχώς στην χώρα μας, κάποιοι γιατροί χωρίς εκπαίδευση στην χειρουργική του ποδιού εφαρμόζουν αυτήν την παρωχημένη τεχνική, ουσιαστικά προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στους ασθενείς από εκείνα που υπόσχονται ότι θα λύσουν.

Σχετικά άρθρα